Del artiklen:

Ritt havde et skarpt blik for magtens balance og var en stor inspiration, lyder nogle af kommentarerne.

Søndag mindes flere prominente tidligere kolleger og partifæller den markante socialdemokratiske politiker Ritt Bjerregaard, der døde lørdag i en alder af 81 år.

Hun bliver blandt andet mindet for sin rolle som foregangskvinde for kvinder i dansk politik.

Hun havde kæmpet med en kræftsygdom i sine senere år.

Ritt Bjerregaard kom i Folketinget i 1971 og blev første gang minister under statsminister Anker Jørgensen (S) i 1973. Hun har været både undervisningsminister, socialminister og fødevareminister. I årene 1995-99 var hun EU-miljøkommissær. Senest var hun overborgmester i København mellem 2006 og 2010.

Herunder kommer der nogle kommentarer fra nogle fremtrædende tidligere kolleger og partifæller.

* Helle Thorning-Schmidt, socialdemokratisk politiker og tidligere statsminister, på Instagram:

– Ritt var en utrolig stor inspiration og hjælp for mig, da jeg første gang trådte ind i politik. Vi er mange i min generation, som står på skuldrene af hendes præstationer.

* Pia Kjærsgaard, stifter af Dansk Folkeparti og tidligere formand for Folketinget, på Twitter:

– Tak for mange politiske debatter, da vi begge var opstillet på Fyn. Mange forskelligheder, men altid med gensidig respekt. Ære være hendes minde.

* Noa Redington, politisk kommentator og tidligere rådgiver for Helle Thorning-Schmidt (S), til TV 2:

– Hun var ikke konfliktsky og var aldrig bange for at udfordre og bruge magten. Hun havde evnen til at få tingene til at bevæge sig. Hun havde virkelig et skarpt blik for magtens balance.

* Mogens Lykketoft (S), tidligere udenrigsminister, partiformand og formand for Folketinget til TV 2:

– Hun var den første kvinde, der nåede så langt. Hun var ualmindelig slagkraftig i forhold til at samle vælgere til sit politiske parti, og hun blev især for yngre kvinder et forbillede, der blev dukket nogle gange, men som de stadig gerne så i spidsen.

* Jakob Engel-Schmidt (M), kulturminister, på Twitter:

– Ritt Bjerregaard talte ligestilling med klar stemme i en tid, hvor mænd stadig talte mest med hinanden og om politik. Tak.

* Katrine Evelyn Jensen, formand for DSU, til TV 2:

– På mange måder har Ritt trådt nogle af de dybeste fodspor for os kvinder. Jeg tager personligt særligt med mig, at Ritt insisterede på, at kvinder også skulle have nogle strukturelt tunge poster. Vi skulle ikke nøjes.

* Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester i København (S), på Facebook:

– Du banede vejen for kvinder på byens højeste embede. Du gik ikke i vejen for at give os en opsang om, hvor vigtigt det er, at kvinder står sammen og danner netværk.

– Du kunne være bestemt og direkte, men hold op en stærk socialdemokratisk kæmpe. Socialdemokratiet og jeg vil savne dit vid, din humor og dit altid medmenneskelige kompas. Tak, Ritt.

* Poul Nyrup Rasmussen, tidligere statsminister og formand for Socialdemokratiet, til Ritzau:

– Ritt skabte debat og havde klare holdninger, men glemte aldrig at hun var socialdemokrat, om end hun ikke elskede partiet lige højt hele tiden! Hun var et engageret menneske, som aldrig flød med strømmen.

* Pernille Rosenkrantz-Theil, social- og boligminister (S), på Twitter:

– Tak, kære Ritt Bjerregaard, fordi du viste verden, at kvinder i politik ikke kun er til for at pynte på jakkesættene. “Hvil i fred” er i stiv modstrid til den måde, Ritt levede på. Så i stedet: Kære Ritt, tak for alt du gav.

* Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister (M) og tidligere statsminister og formand for Venstre, på Twitter:

– Man kan ikke overvurdere den betydning, Ritt Bjerregaard har haft for ligestilling i almindelighed og i politik i særdeleshed. Ikke ved snak, men ved eksemplets magt. Æret være hendes minde.

* Elisa Rimpler, formand for Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund, på Twitter:

– Kvinder i dag, der vil have en stemme og går efter magt og indflydelse, ved, hvor svært det kan være. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det var for kvinder som Ritt Bjerregaard, der banede vejen. Sikke et forbillede.

* Jytte Hilden, veninde og tidligere kulturminister (S) i en mail til Ritzau.

– Hun var ikke til at komme udenom (…), hun insisterede på at præge sin samtid.

– Nu er næste generation ved at tage over med opbyggelige feministiske fortællinger. Jeg siger tik tak til Ritt for det hele, hendes minde er nemlig også stædigt, stærkt og synligt.

/ritzau/