Kommuner er på udkig efter flere boliger til flygtninge
Del artiklen:
Mange kommuner forsøger at skaffe boliger til flere flygtninge fra Ukraine. Fotoet her er fra en pavillonby i Københavns Kommune. - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkiv)
Der forventes flere flygtninge fra Ukraine, og derfor er kommunerne nu i gang med at finde egnede boliger. I Hørsholm Kommune overvejer man at tage ældreboliger i brug til flygtninge, og i Albertslund opfordrer man private til at udleje værelser eller hele boliger.
Indtil videre har over 33.000 ukrainere fået opholdstilladelse i Danmark efter en særlov, og Udlændingestyrelsen forudser, at flere i år flygter hertil fra krigen. På den baggrund forsøger flere kommuner at skaffe egnede boliger, og her kommer kreativiteten på prøve.
En af de kommuner, som jagter flygtningeboliger, er Hørsholm Kommune i Nordsjælland.
“Hvis forudsigelsen holder stik, kommer vi til at stå med en mangel på boliger. Derfor forbereder vi os på situationen,” siger velfærds- og Kulturdirektør Jan Dehn i Hørsholm Kommune til Sn.dk.
I Hørsholm har man indtil videre modtaget 132 ukrainske krigsflygtninge, og det tal forventes at stige til mindst 168 i løbet af 2023, skriver Sn.dk. I nabokommunen Fredensborg har man modtaget 172 ukrainske krigsflygtninge, mens Rudersdal Kommune har modtaget 316.
Kig på plejehjem
I Hørsholm undersøger man nu flere muligheder. Blandt andet at indkvartere krigsflygtningene i ældreboliger. Nærmere bestemt har man kig på Breelteparken, der foruden at være et plejecenter også består af en række handicapvenlige ældreboliger.
Syv ældreboliger står lige nu tomme i Breelteparken, og da der ikke er borgere på venteliste, undersøger man nu mulighederne for at indkvartere ukrainske krigsflygtninge. Det fremgår af dagsordenen for Social- og Seniorudvalget, som holdt møde i går, mandag, i Hørsholm.
Udsigten til at have flygtninge boende dør om dør med ældre plejehjemsbeboere skræmmer ikke formanden for Social- og Seniorudvalget, Annette Wiencken (K).
“Jo mere vi kan blande forskellige typer af borgere, jo bedre er det. Der er ingen tvivl om, at både de ældre og de ukrainske flygtninge har en chance for at få noget godt ud af det,” siger Annette Wiencken til Sn.dk.
Beder private om hjælp
I Albertslund Kommune vest for København er man også på jagt efter flere boliger til ukrainere på flugt. Her valgte man tidligere på måneden at udsende en pressemeddelelse med en kraftig opfordring til private boligejere om at overveje udlejning. Albertslund Kommune skriver direkte:
“Har du et tomt børneværelse, en 1. sal du ikke bruger eller måske en hel bolig, du vil fremleje? Står din bolig ledig i forbindelse med salg eller fordi du selv er rejst væk?”
“De ukrainere, der er kommet til Albertslund, har brug for både permanente og midlertidige boliger.”
“I foråret handlede det om akut at huse flygtninge, der lige var kommet og ikke havde fået opholdstilladelse endnu. Månederne er gået og ukrainerne er faldet til i Albertslund. Mange er i arbejde og de vil gerne ud at bo under andre forhold, end de midlertidige boliger, de har nu.”