
Der er kun 11 kreditkort i omløb udstedt af Aarhus Kommune – hvert af dem med en mulighed for at hæve 30.000 kroner om måneden. Der er tilsyneladende godt styr på kreditkortene i kommunen. I en en række andre kommuner har det vist sig, at brugen af kreditkort har været lemfældig.
Af Jørn Sørensen, jorn@nb-medier.dk
I det seneste års tid har der været flere sager i medierne om udokumenteret brug af kreditkort, der er udstedt af kommunerne til politikere og kommunalt ansatte i forskellige stillinger,
Det gælder ikke mindst senest i Aalborg Kommune, hvor eventchefen i borgmesterens forvaltning har fået stor opmærksomhed på grund af sit brug af et kommunalt kreditkort.
Også i kommuner som Greve og Struer har der været sager om et uforholdsmæssigt brug af kommunens kreditkort.
Men i Aarhus Kommune har borgmester Jacob Bundsgaard (S) helt fravalgt at have et kreditkort. Det skriver Århus Stiftstidende:
“Jeg synes ikke, jeg har behov for et kommunalt kreditkort. Jeg får refunderet mine udgifter ved, at jeg fremlægger kvitteringer til den regnskabsansvarlige medarbejder i Borgmester- og Ledelsessekretariatet,” siger Jakob Bundsgaard til avisen.
Aarhus Kommunes politik på området er restriktiv, og det betyder blandt andet, at kredsen af mulige indehavere af kreditkort er begrænset. Borgmesteren samt rådmændene kan få et et kommunalt kreditkort. Derudover har for eksempel ledende embedsfolk i forvaltningen og parkeringskorpset, musikskolelederen, stadsarkivaren også fået stillet kreditkort til rådighed. Det maksimale beløb er på 30.000 kroner om måneden.
Århus Stiftstidendes aktindsigt viser, at der i hele sidste år eksempelvis blev trukket samlet 287 kroner fra tre kreditkort, som parkeringskorpset råder over
I samme periode var det største træk på bibliotekschef Marie Østergårds kort. Hun fik godkendt betalinger for 28.355 kroner. Hun siger om baggrunden for sit forbrug:
“Der er en del midlertidige udlæg i forbindelse med en betalt konsulentydelse, transport, udgifter i forbindelse med konferencer eller forskellige medarbejderes deltagelse i seminarer,” siger Marie Østergård til Århus Stiftstidende og slår fast:
“Det er helt afgørende, at vi som offentlige ansatte altid har for øje, at vi forvalter andres penge. Det afgørende for mig er, at vi bruger pengene rigtigt og fornuftigt, og ikke om regningen betales via en overførsel eller med et kreditkort.”
Økonomidirektør Peter Pedersen forklarer, at der er klare linjer om brug og godkendelse af udgifter, der er blevet trukket på kommunens kreditkort:
“Retningslinjerne for udstedelse af kreditkort er besluttet af direktørgruppen i Aarhus Kommune. Der kan for enkelte medarbejdere og borgmester eller rådmænd være et behov i relation til rejser og repræsentation. Men køb på kreditkort skal altid godkendes af en overordnet bevillingsansvarlig,” siger Peter Pedersen til Århus Stiftstidende.