Aarhus Kommune afviser at udlevere centrale dokumenter i sagen om en 97-årig, der få uger før sin død faldt og lå på gulvet hjælpeløst i mindst syv timer.
En familie i Aarhus sidder stadig tilbage med en del ubesvarede spørgsmål, efter deres mor og mormor, Tove Dreyer, i september faldt i sit eget hjem og først blev fundet mindst syv timer senere. På trods af, at hun havde trykket på sit såkaldte nødkald for at tilkalde en hjemmehjælper.
De helt klare svar udebliver foreløbigt, fortæller familien. For kommunen har afvist at udlevere dokumenter i sagen, skriver TV2 Østjylland.
– Det pisser mig faktisk af, at vi ikke må få det udleveret, siger barnebarn Sofie Dreyer til TV2 Østjylland.
Aarhus Kommune har bekræftet på et møde med familien, som TV2 Østjylland har set referatet af, at Tove Dreyer den 30. september brugte sit nødkald. Og at hjælpen først kom syv timer senere. Kommunen beskriver det selv som ‘stærkt forsinket’.
Familien mistænker dog, at kvinden, der i dag er død, lå på gulvet næsten otte timer. Og de hævder derudover, at Tove Dreyer op til sin død har fortalt, at hun forsøgte at tilkalde hjælp op mod 10 gange via sit nødkald.
– Den lille kone. Hun var simpelthen så bange, siger den 97-åriges datter, Hanne Dreyer, til TV2 Østjylland.
Derfor har familien bedt om den 97-åriges omsorgsjournal. Derudover en opkaldslog. Den vil kunne dokumentere, om mistanken holder.
Men Aarhus Kommune vurderer imidlertid, at familien ikke har ret til at se de oplysninger. Kommunen mener, at oplysningerne er til intern brug og indeholder personfølsomme oplysninger. Kommunen mener heller ikke, familien er part i sagen.
– Jeg kan da ikke bede min døde mor om at søge aktindsigt, siger Hanne Dreyer.
Afvisningen vækker undring hos en ekspert, der faktisk mener, at Aarhus Kommune har vurderet sagen forkert, fordi der findes en særregel i sundhedsloven, som på trods af regler om tavshedspligt giver mulighed for at pårørende kan få indsigt i dødsårsag og sygdomsforløb for at få vished.
– På den måde kan man få at vide og få en afslutning på, hvad der er sket i en sag, siger studielektor ved Juridisk Institut, Søren Blæsbjerg, til TV2 Østjylland.
Der har de seneste måneder været afholdt flere møder mellem Aarhus Kommune og familien Dreyer.
Det har, ifølge familien, i nogen grad kastet lys over sagen. De føler dog stadig, de har brug for at se dokumenterne for at komme endegyldigt videre.
– Hvis man ikke har lavet nogle fejl, og der ikke er noget fordækt, så giv os dog de papirer, siger Hanne Dreyer.
Tove Dreyer faldt igen fire dage efter det første fald og blev indlagt på hospitalet.
I kvindens sundhedsjournal, står der ikke direkte noget om, hvorvidt de mange timer på gulvet har haft konsekvenser for den 97-åriges helbred. Men på hospitalet konstateres det blandt andet, at kvinden har nyresvigt, og at faldet tilsyneladende gør, at ‘korthuset falder’.
Den 97-årige døde få uger efter i sit eget hjem.
Aarhus Kommune har også afvist TV2 Østjyllands anmodning om at se Tove Dreyers sag. På trods af en fuldmagt fra familien. Og kommunen ønsker heller ikke at stille op til et interview.
Den oplyser i stedet skriftligt:
– Det bør ikke kunne ske – og det må ikke ske. Det er naturligvis helt afgørende, at alle vores medarbejder svarer på indkomne nødkald og overholder alle retningslinjer.
Kommunen oplyser videre, at der kører en personalesag, hvorfor den ikke har yderligere kommentarer.
Det har heller ikke været muligt for TV2 Østjylland at få et interview med Christian Budde (V), der er rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.