Tilladelse til at dumpe slam gør nabokommune rasende
Del artiklen:
Det er her ved Vejle Havn og Vejle Fjord, striden med nabokommunen Fredericia begynder. - Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix (Arkiv)
Vejle Havn har fået tilladelse til at klappe slam i et område nær Fredericia Kommunes Trelde Næs. Det får byrådspolitikere til at strides om det rimelige i tilladelsen.
“Det er fuldstændig grotesk. Jeg har nærmest ikke ord for, hvad jeg mener om det her.”
Naboforholdet mellem Vejle og Fredericia kommuner er ikke det bedste i denne tid, siden Miljøstyrelsen har givet den kommunalt ejede Vejle Havn tilladelse til at dumpe 64.000 kubikmeter materiale fra uddybning af en sejlrende i fjorden og i havnen.
Formand for Klima-, Energi- og Miljøudvalget i Fredericia Byråd, Tommy Rachlitz Nielsen (K) er mildest talt helt oppe i det røde felt og står for udtalelsen i begyndelsen af artiklen.
“Det er simpelthen ikke i orden. Vejle Havn lægger deres skidt ind i vores kommune, mens vi bruger rigtig mange ekstra omkostninger på at flytte vores slam fra havneudvidelsen langt væk til genanvendelse i Aalborg. Det er helt grotesk,” siger Tommy Rachlitz Nielsen til Fredericia Dagblad.
Byrådsmedlem Torben Elsig-Pedersen er radikalt byrådsmedlem i Vejle Kommune – og så er han formand for Vejle Havn. Han forstår godt nabokommunens frustration:
“Det er fair nok, og jeg så meget gerne, at vi hurtigt finder en alternativ løsning på at klappe. Vi har allerede drøftet en løsning, hvor vi deponerer materialet på land, indtil det måske kan genanvendes. Det projekt vil vi gå videre med nu, men vi vil nok blive nødt til at udnytte klaptilladelsen indtil videre, for vores sejlrende er tæt på at sande til,” siger Torben Elsig til Fredericia Dagblad. Selvom det er Miljøstyrelsen, der har givet tilladelsen til klapningen, så mener man i Fredericia, at kommunalbestyrelsen i Vejle sagtens kan trække tilladelsen tilbage. Fredericia Kommune vil klage over klaptilladelsen til klagenævnet.
“Selvfølgelig vil vi klage. Vi har netop besluttet at klage over en anden klaptilladelse, som Miljøstyrelsen har givet til en mindre lystbådehavn i Middelfart Kommune, der var en mindre portion, så valgte vi at klage for princippets skyld. Så det giver sig selv, at vi også klager over Vejle Havns tilladelse,” siger Tommy Rachlitz til Fredericia Dagblad. Det er ikke den eneste konflikt mellem kommuner, når det handler om at klappe slam. Langs Køge Bugt er flere kommuner gået sammen om at forsøge at standse klapning i Køge Bugt, og i Kolding Kommune har man mødt massiv modstand og kritik fra nabokommuner.
Byrådsmedlem Henrik Arens er uforstående over for, at Aarhus Kommune holder på væsentlige oplysninger i sagen om Tove Dreyer, der efter et fald lå syv timer på gulvet uden at få hjælp.