Måske får kommuner med Ukraine-dilemma en afklaring
Del artiklen:
Det kan være en økonomisk bet for ukrainske mødre her i Danmark, hvis de er gift med en mand, som er i Ukraine. (Kvinden her er ukrainsk flygtning, men har ikke noget med artiklen at gøre) - Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix (arkiv)
Kommunerne står i et dilemma, når de skal afgøre, hvor stor en ydelse mødre fra Ukraine skal have. En afgørelse, der har stor betydning for flygtningekvinderne. Måske kommer der en afklaring fra regeringen.
Kommunerne vil gerne hjælpe de ukrainske flygtninge så godt som muligt. Men i forhold til ydelser fra kommunen er der en gråzone i lovgivningen, som gør det svært for forvaltningerne at finde ud af, hvilket ben de skal stå på.
Ifølge DR fik 53 ukrainske mødre i Aarhus Kommune i efteråret besked på, at de pr. 1. november ville blive sat ned i ydelser. Fra 12.456 kr. til 8.716 kr. om måneden før skat. Nedsættelsen skyldes, at ukrainerne er gifte og dermed i Aarhus Kommunes øjne ikke kan anses for at være enlige forsørgere. De skal derfor ikke have noget forsørgertillæg. Det på trods af at deres mænd er i Ukraine, hvor mange af dem er i krig og næppe kan støtte deres familier i Danmark.
I Aarhus Kommune mener man, at der ikke er andet at stille op i forhold til de ukrainske flygtningemødre.
“Den måde, vi fortolker reglerne på, og den måde, som stort set alle kommuner fortolker reglerne på, er, at vi skal gøre, som vi gør nu. Og jeg har ikke lyst til at bryde reglerne,” siger rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, Anders Winnerskjold (S) til DR.
Det er dog ikke alle kommuner, der vælger som Aarhus at lægge en principafgørelse fra Ankestyrelsen til grund for sin forvaltning. Som tidligere beskrevet i NB-Kommune behandler man i Mariagerfjord Kommune de ukrainske flygtningemødre ud fra en individuel vurdering. På den baggrund får nogle gifte, ukrainske mødre forsørgertillæg i Mariagerfjord Kommune:
Før folketingsvalget 1. november lovede en række politikere af forskellig observans, at de ville arbejde for en ændring af reglerne, så de gifte, ukrainske mødre i Danmark kan behandles som enlige.
Blandt andre SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge mener, at man skal komme de gifte flygtningemødre til undsætning.
“Selvfølgelig skal man give de her familier et forsørgertillæg, for de er jo reelt enlige. Man skal løfte blikket fra, hvad der formelt står på papiret og lige slå fornuften til,” siger Karsten Hønge til DR og fortsætter:
“Her henviser man til noget helt formelt om, at man er gift. Og ja, det er de, men manden slås jo hjemme i Ukraine, og derfor er det jo blankt indlysende, at de her familier skal have ekstra forsørgertillæg.”
Minister er meget lydhør
DR har henvendt sig til den nye beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Hun har ikke fundet en løsning, men understreger, at hun er meget lydhør over for input fra partier og relevante aktører.
“Jeg er opmærksom på, at vores ydelsessystem ikke på alle stræk passer fuldstændig til den situation, der er opstået med de fordrevne fra Ukraine. Det gælder for eksempel reglerne om, at ydelsen afhænger af, om man har en ægtefælle, der kan bidrage til forsørgelsen,” skriver Ane Halsboe-Jørgensen til DR.
Ringkøbing-Skjern Kommune åbner her i januar et pop-up kontor i Aarhus, hvor mange eksil-vestjyder studerer og bor. Det skriver kommunen i en meddelelse.Kontoret har til formål at tilbyde en uformel...