
BYRÅDET: Det gør ondt at være vidne til voksne mennesker, der taler nedsættende til hinanden i byrådet. Og hvorfor holder man nogle ude af det politiske arbejde? Det er nogle af de forhold, som byrådsmedlem har undret sig over i sit første år med byrådsarbejde.
Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk
Voksne mennesker, der taler nedsættende og grimt til andre voksne mennesker.
Sådan er det nogle gange i byrådet i Gladsaxe Kommune. Det fortæller Signe Rosa Skelbæk (EL), som er medlem af byrådet i Gladsaxe. Hun blev for første gang valgt til kommunalbestyrelsen ved kommunalvalget for et år siden og fortæller her om, hvordan kommunalpolitik opleves med friske øjne.
Signe Rosa Skelbæk blevet noget paf over, hvordan tonen er, når der er byrådsmøder i Gladsaxe nordvest for København. Det er kommet noget bag på hende, at nogle i byrådet i Gladsaxe taler til hinanden på en måde, som hun ikke har oplevet på de arbejdspladser, hun har været på.
“I udvalgene er der en meget god tone. Men på byrådsmøderne er der en meget skarp tone, og det bliver tit fløj-krigerisk. Og det er super ubehageligt at være vidne til, at voksne mennesker taler nedsættende til deres byrådskolleger,” fortæller Signe Rosa Skelbæk.
Udenfor byrådssalen er tonen heldigvis langt bedre.
“Vi spiser sammen før byrådsmøderne, og der er også nogle gange lagt en middag ind i udvalgsmøderne. Det giver noget sammenhold – især blandt os, der er forholdsvis nye i byrådsarbejdet,” siger Signe Rosa Skelbæk.
Man får indflydelse, selvom man ikke har siddet i byrådet i fire perioder
Signe Rosa Skelbæk (EL), byrådsmedlem i Gladsaxe
En af de positive oplevelser i Gladsaxe Byråd er for det yngre medlem af Enhedslisten, at hun faktisk oplever at blive lyttet til.
“Jeg har fra starten af fået en god oplevelse af, at jeg bliver taget seriøs. At man får indflydelse, selvom man ikke har siddet i byrådet i fire perioder.”
Adspurgt om sure ting i det politiske arbejde siger hun:
“Noget af det negative for mig har været erkendelsen af, hvor meget man er politiske udelukket fra at få indflydelse på, fordi det er klappet af på forhånd, før det dukker op i byrådet eller udvalgene.”
“Tag eksempelvis budgettet for 2023. Her kom vi i Enhedslisten med for første gang i et par år og er glade for det. Men der har været andre år, hvor vi eller andre partier meget hurtigt blev sluset ud af forhandlingerne, uden at det egentlig var vores ønske.”
Er der noget, som trætter dig i byrådsarbejdet?
“Noget af det trættende er, at der er så meget detailstyring fra Folketinget af. Tag for eksempel skoleområdet. Her kan vi ikke bare overføre det, som vi sparer ved at afkorte skoledagen, til SFO’erne, som jo skal have flere børn i længere tid.”
“Og anlægsrammen forhindrer os her i Gladsaxe i at få gennemført ellers påkrævede moderniseringer og renoveringer af kommunale bygninger, selv om vi har midlerne til det.”

Hun fik barn i februar i år og var på orlov fra byrådsarbejdet indtil september i år. Og netop det at blive forælder har sat mange tanker i gang hos hende om at finde tid til byrådsarbejdet.
“Jeg er helt grundlæggende i tvivl om, hvorvidt jeg kan få kabalen med job, byrådsarbejde, barn og kæreste til at gå op. Lige nu er jeg på barselsorlov, men når den er forbi, kan jeg simpelthen ikke se lige nu, hvordan jeg skal få det til at hænge sammen. Min kæreste og jeg har ikke nogen bedsteforældre, som kan springe til og være babysittere.”
Hun vurderer, at hun i gennemsnit bruger op til 15 timer om ugen på byrådsarbejdet. Tidsforbruget varierer dog meget. “Nogle uger bruger jeg kun én time, mens andre bruger jeg 20-30 timer,” fortæller hun.
Man skal ikke være politiker, hvis det skal ske på bekostning af ens børn og samlever
Signe Rosa Skelbæk (EL), byrådsmedlem i Gladsaxe
Hun vurderer, at det er meget svært generelt for småbørnsforældre at finde tid til byrådsarbejde.
“Man skal ikke være politiker, hvis det skal ske på bekostning af ens børn og samlever. Sådan en politiker vil jeg ikke være, og jeg kan ikke se på nuværende tidspunkt, hvor jeg skal finde de ekstra timer i døgnet til at udføre mit byrådsarbejde på det niveau, som jeg gerne vil,” siger hun og fortsætter:
“Jeg tror desværre, at der en del andre forældre, som har meget svært ved at få opgaven med små børn og byrådsarbejdet til at passe sammen. På det næste byrådsmøde skal vi tage stilling til en anmodning fra socialdemokrat, som ønsker at udtræde. Jeg tror, det er fordi, det er for svært at forene byrådsarbejdet med job og familieliv.”
Fakta om Signe Rosa Skelbæk (EL)
Medlem af byrådet i Gladsaxe Kommune og medlem af flere stående udvalg.
Fik barn i februar i år og var på orlov fra byrådsarbejdet indtil september i år.
Har været inde som suppleant i nogle måneder i byrådsperioden 2018 til 2022.