Del artiklen:

Moderaternes Mette Kierkgaard er ny ældreminister i SVM-regeringen. Hun er tidligere familiechef i Viborg.

Før Mette Kierkgaard blev valgt til Folketinget 1. november for Moderaterne, havde hun ingen politisk erfaring.

Nu er hun ikke blot folketingsmedlem, men også ældreminister i SVM-regeringen.

Den tidligere familie- og rådgivningschef i Viborg Kommune træder dermed direkte ind på den største politiske scene.

Efter folketingsvalget blev hun udpeget som næstformand for Moderaternes folketingsgruppe, men den post går nu efter al sandsynlighed videre til en anden.

Ved valget fik hun 2935 personlige stemmer i Sydjyllands Storkreds. Spidskandidaten i kredsen for Moderaterne var dog Henrik Frandsen, der er gruppeformand for folketingsgruppen.

I et interview med TV Syd fire dage efter folketingsvalget 1. november var ældrepolitik også noget, der blev nævnt af den nye ældreminister.

– Vi skal lave en stille revolution, i forhold til hvordan vi organiserer skoler, daginstitutioner og plejehjem, sagde Mette Kierkgaard til TV Syd.

Hun sagde videre, at hun gerne så, at velfærdsinstitutioner skal styres på private vilkår ved eksempelvis at ansætte bestyrelser.

Sidst Danmark havde en ældreminister, der ikke havde andre ansvarsområder, var da Thyra Frank (LA) besad posten fra 2016 til 2019.

Mette Kierkgaard er én af fem ministre fra Moderaterne.

Lars Løkke Rasmussen bliver udenrigsminister, mens Jakob Engel-Schmidt bliver kulturminister.

Derudover har Lars Løkke hentet to ministre uden for Folketinget. Tidligere direktør i Dansk Energi Lars Aagaard skal være klima-, energi- og forsyningsminister, mens tidligere LA-folketingsmedlem Christina Egelund er ny uddannelses- og forskningsminister.

Ifølge Løkke er de fundet ved at kigge “medlemskartoteket” igennem.

/ritzau/