Kommune ønsker kommende miljøminister på banen i sag om klimasikring
Del artiklen:
Det giver problemer for mange af husejerne langs Storå i Holstebro, når åen går over sine bredder som her. - Foto: Holstebro Kommune
Det kan kun gå for langsomt med, at Holstebro Kommune får hjælp fra minister til at komme i gang med bedre sikring mod oversvømmelser. Det mener frustrerede lokalpolitikere og hævder, at lovgivning og praksis ikke tager højde for fremtidens klimaudfordringer.
Medlemmer af økonomiudvalget i Holstebro Kommune vil prøve at få foretræde for miljøministeren, så snart vedkommende er udpeget. Der er nemlig i lokalpolitikernes øjne brug for et minister-initiativ, så kommunen kan komme videre i sit arbejde med at sikre byen Holstebro mod oversvømmelser.
Det fremgår af en meddelelse fra kommunen, at Økonomiudvalget har behandlet en afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnets vedrørende hjemsendelse af en VVM-redegørelse og VVM-tilladelse til klimatilpasning af Holstebro by. Kommunen ønsker at lave et stort projekt omkring Vandkraftsøen og ådalen øst for Holstebro for at undgå store store oversvømmelser i fremtiden, som efter alt at dømme kommer til at byde på mere ekstremt vejr.
Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse afviser ikke klimasikrings-projektet i kommunen, men beskriver behov for yderligere undersøgelser og dokumentation for afledte påvirkninger. Den stiller desuden krav til, at statens opgave med passage ved Vandkraftsøen også skal på plads, for at et projekt kan gennemføres.
Samtidig med at disse krav beskrives, så anviser klagenævnet dog også en anden vej til at fremme projektet. Der peges konkret på undtagelsesbestemmelser for vandrammedirektivet og habitatbekendtgørelsen, som anvendes meget sjældent i Danmark.
“Det står klart, at dansk lovgivning og vanlig praksis i dette tilfælde ikke tager højde for de klimaudfordringer, vi står overfor, og de helt nye typer af løsninger, som vil komme i spil i fremtiden. Det må vi tage til efterretning,” udtaler borgmester H. C. Østerby (S) i meddelelsen fra kommunen, og fortsætter:
” Men klagenævnet har anvist konkrete undtagelsesbestemmelser, som viser en vej fremad. Og der er kun én vej, og det er fremad, for der ligger en EU-forpligtigelse til at beskytte byen. For at den kan vægtes ind, er det åbenbart en betingelse, at den kommende miljøminister skal give lov.”
Borgmesteren oplyser, at et enigt Økonomiudvalg ønsker, at sagen bringes for den kommende miljøminister i et foretræde.
“Nu er det på tide, at man fra Christiansborg spiller sig på banen og sikrer rammer for, at vi i Danmark kan løse de voksende udfordringer med vand i et klima, som hastigt udvikler sig,” udtaler H. C. Østerby.
Holstebro Kommune arbejder derfor nu videre på det grundlag, som skal afdække, om der er ministervilje til at bane vej for beskyttelsen af byen med det påtænkte tredelte projekt i ådalen, Vandkraftsøen og ved området Vigen.
Økonomiudvalget konstaterer, at sagen skal følges til dørs.
“Vi ved, at borgerne må leve med usikkerheden nogen tid endnu, mens vi forsøger at bane vej for det her projekt på Christiansborg.”
“Men vi kan heller ikke bare slå op i banen og begynde helt forfra, når vi ved, at andre projektideer hverken løser forpligtigelsen eller slipper uden om at skulle forholde sig til miljøkravene på det detailniveau, som klagenævnet foreskriver,” udtaler borgmester H.C. Østerby.
Han opfordrer i mellemtiden borgerne til at følge med på den SMS-varslingsløsning, som Holstebro Kommune har stillet til rådighed. Så er der mulighed for at nå at beskytte sine ejendele, hvis der skulle komme oversvømmelser i den kommende vinter.