
Medarbejdere i Struer Kommune har bedt ledelsen om at skrue temperaturen i kontorerne op fra 19 til 20 grader. Det er nu sket, og dermed lever kommunen ikke længere op til anbefalinger fra staten.
Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk
Efter en tid med fingervanter og tæpper over benene indendørs har en del af kontorpersonalet i Struer Kommune fået nok. De har bedt ledelsen om, at der bliver skruet op for varmen. Så nu er rumtemperaturen i forvaltningen sat til 20 grader i stedet for de 19 grader, som staten anbefaler.
“Der har været stor opbakning til de 19 grader, men arbejdsmiljøet har lidt under det, særligt for dem, der sidder ved computeren hele dagen. Derfor har vi skruet op for temperaturen,” fortæller Jørn Bech Ladekjær, der er centerchef for Teknisk Drift og Anlæg i Struer Kommune til TV Midtvest.
Tv-stationen har talt med en af medarbejderne i Struer Kommune psykolog Susanne Fugl, som fortæller:
“Når man lige hører 19 grader, tænker man, det er da ikke så slemt, men det har føltes koldt.”
“Vi har måttet hjælpe os selv med lidt ekstra tøj, og nogle stykker har endda siddet med tæpper over benene.”
Susanne Fugl fortæller til TV Midtvest, at hun har været glad for et par fingervanter, der har gjort det muligt at fortsætte arbejdet på tastaturet.
Store gevinster at hente
I andre kommuner glæder tekniske chefer og økonomichefer sig over, at man opnår gevinster både på energiregningen og klimakontoen ved at sænke temperaturen til 19 grader i kommunale bygninger.
Ifølge DR har man for eksempel i nordsjællandske Fredensborg Kommune opnået gevinst ved at sænke temperaturen til 19 grader på rådhuset. Her er varmeforbruget faldet med 45 procent i oktober sammenlignet med samme måned forrige år.
Trods de 19 grader på rådhuset så oplever Fredensborg-borgmester Thomas Lykke (S) ikke, at den lavere temperatur er et problem for de ansatte.
“Der er tæpper her på rådhuset, hvis der er nogen, som synes, at det er for koldt med 19 grader. Folk laver pausegymnastik og har fingervanter på, så vi prøver at holde os varme, men jeg oplever ikke, er det noget problem for vores medarbejdere,” siger Thomas Lykke til DR.
I Haderslev er borgmester Mads Skau (V) ikke bekymret over udsigten til de kolde vintermåneder. Men han er åben over for at gøre undtagelser med de 19 grader, hvis det bliver for koldt for børn og personale.
“Når det bliver lidt koldere udenfor, så er det nok dejligt at komme ind i 19 graders varme, og hvis det er sådan, at der er problemer, så vil vi også gerne se igennem fingrene med, at man enkelte steder lige justerer op,” siger Mads Skau til DR.
Ved ikke hvad konsekvensen bliver
Tilbage i Struer oplyser centerchef Jørn Bech Ladekjær til TV Midtvest, at man i oktober – ved at skrue ned fra 21-21 grader til 19 grader – opnåede en reduktion af energiforbruget på hele 40 procent sammenlignet med oktober forrige år. Han har ifølge TV Midtvest ikke noget bud på, hvordan den opskruede temperatur fra 19 til 20 grader vil påvirke det samlede energiforbrug.
“Vi har ikke tal for virkningen ved 20 grader endnu, men der er stadig tale om en god besparelse,” siger Jørn Bech Ladekjær til TV Midtvest.
Blive klogere på kommunernes klima-indsats
Ifølge DR har man i Tårnby Kommune på Amager formået at reducere varmeforbruget i de kommunale bygninger med 20 procent i oktober sammenlignet med samme måned forrige år – selv hvis man korrigerer for det milde efterårsvejr i år.
Fakta: 19 grader anbefales i kommunale bygninger
8. september i år meddelte klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at nu ville lyset blive slukket på statslige bygninger og temperaturen sænket til 19 grader. Samtidig udgik der er en anbefaling – altså ikke et krav – til kommuner og regioner om at gøre det samme. Anbefalingen bliver efterkommet i mange kommuner.