Flere og flere borgere i Danmark oplever psykiske vanskeligheder og har behov for støtte. Det har øget presset på kommunerne for at levere den støtte, der er brug for.
Socialstyrelsen har afprøvet et australsk koncept i Slagelse Kommune, og her har der været gode erfaringer at høste. Derfor har styrelsen med en pulje på i alt 10,5 millioner kroner udvalgt syv kommuner til at udføre samme forsøg, hvor borgere sættes sammen i grupper i 20 uger og med fagpersoner tilknyttet.
En af de syv kommuner er Roskilde Kommune, hvor formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget Merete Dea Larsen (DF) ser frem til at komme i gang med indsatsen:
“Også i Roskilde oplever vi flere sårbare borgere. Derfor er vi nødt til at finde nye metoder, så vi kan hjælpe flere. Derfor er vi glade for, at Socialstyrelsen har peget på Roskilde som en af syv kommuner, der skal afprøve det her nye gruppeforløb,” siger Merete Dea Larsen i en meddelelse.
Det nye tilbud er til voksne borgere, der bor i egen bolig, og som har psykiske vanskeligheder og/eller sociale problemer.
“Det vil være fantastisk, hvis vi gennem dette projekt kan få nye redskaber til at hjælpe mennesker med psykiske vanskeligheder ved at arbejde målrettet og systematisk med social inklusion og brobygning til foreningsliv, uddannelse, jobcenter og venskaber,” siger formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, Tina Boel (SF).
En forskningsbaseret metode
Gruppeforløbet bygger på en forskningsbaseret metode, der kaldes Act-Belong-Commit (ABC), hvor deltagerne arbejder med deres mentale sundhed og trivsel i hverdagen gennem deltagelse i meningsfulde fællesskaber og aktiviteter i lokalsamfundet. De gør noget aktivt (Act); de gør noget sammen (Belong); og de gør noget, der giver mening (Commit).
Deltagerne i de enkelte gruppeforløb vil blive fundet i et samarbejde på tværs af afdelinger under kommunernes social- og sundhedsafdeling, og gruppeforløbene vil blive varetaget i et tværfagligt samarbejde af medarbejdere fra begge områder og med forskellige kompetencer.
For den enkelte borger vil der være tale om et forløb over 20 uger opdelt i tre faser:
Fase 1: Gruppefællesskabet etableres.
Fase 2: Her bevæger gruppen sig ud til aktiviteter i byrummet.
Fase 3: Her opererer man lidt mere på egen hånd.
I alt forventer Socialstyrelsen, at omkring 600 borgere på landsplan kommer til at deltage i pilotprojektet. Heraf vil 80-120 være fra Roskilde Kommune, hvor det er planen at etablere 10 ABC-gruppeforløb. De første af disse forløb forventes igangsat i foråret.
Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE, er også involveret i projektet og skal stå for den løbende evaluering med henblik på at opnå viden om indsatsens effekt på målgruppen.