Økonomiudvalget i nordsjællandske Hørsholm Kommune har mandag på et ekstraordinært møde besluttet at træde på udgiftsbremsen. Det sker, fordi kommunen risikerer at få en sanktion på op til 52 millioner kroner for at overskride sin serviceramme for 2022.
Det fremgår af en meddelelse og et notat fra Hørsholm Kommune.
Ifølge det nye notat fra kommunen står Hørsholm på nuværende tidspunkt til at overskride sin serviceramme med 78 mio. kr. i 2022 – svarende til en overskridelse på 3150 kroner pr. indbygger. Overskridelsen kan kan udløse en sanktion fra staten på 52 mio. kr. næste år.
På den baggrund meddeler Økonomiudvalget, at man “stopper for unødige driftsudgifter og ansættelser i resten af 2022. Det gælder dog ikke kritiske funktioner, herunder hjemmeplejen, plejecentrene, dagtilbud med videre.”
Borgmester Morten Slotved (K) udtaler:
“Vi har en solid kassebeholdning, som vil kunne holde hånden under os, og det er en styrke lige nu. Men jeg må konstatere, at det er en stor udfordring at lægge kommunale budgetter i disse tider.”
Merudgifter betyder, at Hørsholm Kommune kommer til at overskride servicerammen i år. Det sker ifølge kommunen på trods af, at kommunalbestyrelsen efter sommerferien besluttede at gennemføre en række handleplaner, og at administrationen har opfordret kraftigt til forbrugstilbageholdenhed i kommunen som helhed.
“Vi oplever, at flere ældre og borgere med særlige behov har brug for kommunens hjælp, og det udfordrer budgettet. Vi kan konstatere, at handleplanerne har haft en effekt, men desværre ikke en stor nok økonomisk gennemslagskraft,” udtaler Morten Slotved.
Handleplan sættes i gang nu
Hørsholm Kommune oplyser, at administrationen arbejder på nye initiativer, der skal nedbringe service-overskridelsen fra de aktuelt forventede 78 mio. kr. Det drejer sig om:
- Flytte driftsudgifter til anlægsudgifter. Administrationen har identificeret 18 mio. kr. i afholdte driftsudgifter til bygningsvedligeholdelse og etablering af legeplads, som lovligt kan konverteres til anlæg.
- Ekstra indsats for udsendelse af alle mellemkommunale regninger, som vedrører 2022, så de indgår i regnskab 2022.
- Mulighed for at nogle institutioner/enheder kan udskyde større engangsudgifter fra 2022 til 2023. Institutionerne kan i nogle tilfælde blive økonomisk berørt af ‘2 procent-overførselsreglen’ mellem år, og i de tilfælde vil administrationen anbefale, at der i forbindelse med overførselssagen til marts 2023 dispenseres, så de ikke straffes økonomisk.
- Stop for unødige driftsudgifter og ansættelser i resten af 2022. Det gælder dog ikke kritiske funktioner, herunder hjemmeplejen, plejecentrene, dagtilbud med videre.
‘Betydelig bøde’
De nyeste indmeldinger til Kommunernes Landsforening tyder på, at landets 98 kommuner i regnskab 2022 samlet set overskrider den aftalte serviceramme. Og Hørsholm Kommune er samtidig en af de kommuner, der vil overskride den individuelle serviceramme. Som nævnt risikerer Hørsholm med sin estimerede overskridelse af servicerammen en sanktion på op til 52 mio. kr. næste år.
“Vi kigger ind i at få en betydelig bøde for overskridelsen af servicerammen. Men det er vigtigt at sige, at vi på nuværende tidspunkt ikke ved, om det bliver tilfældet. Det er først en viden, vi har i marts eller april næste år,” udtaler Morten Slotved. For at en bøde kommer på tale kræver det dels, at de 98 kommuner samlet set overskrider servicerammen, og dette vides først, når alle 98 regnskaber foreligger i foråret 2023, dels at regeringen beslutter, at kommunerne skal have en bøde.
Regeringen må komme på banen
Morten Slotved (K), borgmester i Hørsholm Kommune
Udefrakommende faktorer som inflation, krigen i Ukraine, covid-19, vikarpriser og erstatninger i forbindelse med arbejdsskaber skaber også stor usikkerhed i budgetplanlægningen, forklarer Hørsholm Kommune. “Jeg har en klar forventning om, at kommunerne bliver kompenseret for de ekstra udgifter, som vi har haft som følge af Covid-19 og stigende elpriser med mere. Regeringen må komme på banen, og ikke lade kommunerne i stikken på det her,” udtaler Morten Slotved.