I to kommuner i hjemmeplejen afprøver man for tiden en spændende algoritme. Målet er blandt andet at blive bedre til at planlægge medarbejdernes timeforbrug; sikre kontinuiteten hos borgerne samt mindske kørsel/udledning af CO2.
Kan et computerprogram blive et skattet hjælpeværktøj for kommunens planlæggere i hjemmeplejen? Ja. Sådan ser det foreløbig ud i to kommuner, hvor man via en algoritme nu ser ud til at kunne lave bedre planlægning i hjemmeplejen.
I kommunerne Aalborg og Syddjurs er man fornylig begyndt at brugerteste et nyt planlægningsværktøj. Planlægnings-algoritmen hedder i daglig tale PLAi ( Det er en forkortelse af ‘PLanlægnings AI’. og AI er den engelske forkortelse for kunstig intelligens (artificial intelligence)).
Baggrunden for PLAi er den samme i de to kommuner, som den vil være i stort set alle andre af landets kommuner:
Man har svært ved at skaffe personale nok i ældreplejen, og derfor er man noget nær pisket til at finde mere effektive måder at bruge det eksisterende personale på.
“Det er en ubekvem sandhed, at vi har én bunden opgave på ældreområdet, som skal løses: Der er flere opgaver end hænder til at udføre dem, så vi er nødt til at tage hele værktøjskassen i brug.”
Det sagde Lasse Brøndberg Østergaard, chefkonsulent i Aalborg Kommune, som indledning til hans og planlægger i hjemmeplejen Ninna Christensens oplæg på konferencen Velfærdsteknologi Anno 2022 om et samarbejdsprojekt mellem Aalborg og Syddjurs Kommuner.
Det skriver Caretech.
Hvis man vil forstå, hvor stor en opgave PLAi er sat på, så kan man kigge nærmere på hjemmeplejen i Aalborg. Her har man cirka 2,5 millioner besøg hos borgere hvert år, og der bruges 160.000 timer til transport imellem besøgene. Der er ifølge Caretech 12 planlæggere i kommunen til at få lagt det komplicerede puslespil med fordeling af opgaver/vagtplaner.
“Algoritmen kan hjælpe med at bytte rundt på vagtplanene, men jeg skal stadig have overblikket, når vi afviger fra den perfekte plan. Og det gør vi jo hele tiden, fordi vi har aldrig hænder nok,” siger Ninna Christensen, der som planlægger og slutbruger af algoritmen i Aalborg, til Caretech.
Hun har været inddraget i projektet som bruger helt fra starten og forklarer videre:
“Der er en række parametre, som nemt kan lægge ind i systemet. Det kan være, at Jørgen hver torsdag og fredag skal være færdig klokken 11, og de andre dage kan han godt vente på at få hjælp. Det kan også være en medicin. Men vi har også meget tavs viden og bløde værdier, som er svære at erstatte.”
Meget i hjemmeplejen kan ikke sættes på formel
Som med andre computerprogrammer kan PLAi kun forholde sig til faktuelle oplysninger. Det vil sige, at man har svært ved at putte bløde værdier ind i systemet. Altså speciel hensyntagen til enkelte medarbejdere som eksempelvis ‘medarbejder Karen er meget trist til mode for tiden på grund af et dødsfald i nærmeste familie, så vi skal lige sikre os, at hun ikke bliver presset for hårdt.’
“Algoritmen kan sin matematik, der er ingen i tvivl om. Men algoritmen kræver klare og tydelige svar på en række spørgsmål – ingen ’både og-svar’. Det interessante er, hvad der sker, når dette møder en verden af komplekse ’både og -svar’, som det så ofte er tilfældet i ældreplejen,” siger Lasse Brøndberg Østergaard til Caretech.
PLAI skal frigøre ressourcer
Værdien af PLAi bliver målt på tre måder:
- Begrænser den kommunernes udledning af C02 (typisk ved kørsel i hjemmeplejen)?
- Giver den større kontinuitet af medarbejdere hos borgerne?
- Giver den en bedre udnyttelse af medarbejdernes timer?
Planlægger Ninna Christensen i Aalborg og andre planlæggere behøver ikke frygte for at miste arbejdet på længere sigt, når PLAi er fuldt implementeret.
“Det er bestemt ikke meningen at afskaffe planlæggerne, som er nogle supermennesker. Men hvis Ninna kunne lettes fra sine opgaver på kontoret, kunne hun også selv komme ud og arbejde som assistent, fordi det hele handler om de ekstra hænder”, siger Lasse Brøndberg Østergaard til Caretech.