Karina Sørensen var med i frikommuneforsøg: ‘Det virkede lidt som en narresut’
Del artiklen:
Karina Sørensen fra Jobcenter Viborg er skuffede over, at de erfaringer som man gjorde i Viborg under det tidligere frikommuneforsøg ikke siden er blevet brugt. Hun har et godt råd til de fire kommuner, som fra årsskiftet bliver en del af det næste frikommuneforsøg på beskæftigelsesområdet. - Foto: Privat foto.
Som beskæftigelsesfaglig medarbejder var Karina Sørensen en del af det første frikommuneforsøg på beskæftigelsesområdet. Det skuffer hende, at de gode erfaringer siden er blevet glemt. Hun har et godt råd til de fire kommuner, som fra årsskiftet sættes fri i det næste frikommuneforsøg.
Det vakte stor glæde på Jobcenter Viborg, da kommunen i 2012 fik status som frikommune. Viborg var blandt syv kommuner, som for ti år siden blev valgt til at kunne tilrettelægge sin egen indsats på beskæftigelsesområdet uden skelen til statslige krav og regler. Da forsøget efter en femårig periode skulle stoppe, valgte daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i 2017 at forlænge ordningen med yderligere to år. Det gav en tro på, at de nye arbejdsgange var kommet for at blive på det processtyrede beskæftigelsesområdet, husker beskæftigelsesfaglig medarbejder og tillidsrepræsentant i Jobcenter Viborg Karina Sørensen.
På Jobcenter Viborg har man derfor været skuffet over, at de mange gode erfaringer ikke er blevet brugt til noget, siden frikommuneforsøget stoppede for tre år siden. Det skriver NB-Beskæftigelse.
“Det føltes faktisk som om, at selvstændigheden blev taget fra os igen. Vi skulle efter en årrække igen til at gøre ting, som ikke gav ret meget mening. Vi havde på ingen måde savnet de mange regler, så det føltes unødvendigt at skulle til at følge dem igen,” husker Karina Sørensen.
I løbet af de foregående år kunne vi holde samtaler med borgerne, når det passede ind i deres forløb, og ikke alt efter hvornår det stod i en paragraf, at samtalerne skulle holdes,” tilføjer hun.
Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA) foretog undervejs en midtvejsevalueringen af frikommuneforsøget, og konklusionen lød, at det var positivt, at det lykkes så mange af kommunerne at ændre praksis i beskæftigelsesindsatsen, samtidig med at resultaterne ikke forværres, og i nogle tilfælde viser fremgang.
Alligevel er oplevelsen på Jobcenter Viborg, at der sidenhen ikke er kommet noget ud af de gode erfaringer fra forsøget.
”Vi håbede selvfølgelig, at resultaterne ville blive brugt. Men oplevelsen har været, at man på Christiansborg ikke stolede på os. Det er den opfattelse, vi sidder tilbage med,” siger Karina Sørensen.
‘Go for it’
Karina Sørensen har et godt råd til de fire kommuner Aabenraa, Silkeborg, Hillerød og Greve, som fra årsskiftet er klar til det næste frikommuneforsøg på beskæftigelsesområdet.
”Go for it. Måske er det en anden politisk virkelighed, vi går i møde nu. Måske var vi for tidligt ude. Måske er der nogle ting, som kan lade sig gøre nu, men som ikke kunne lade sig gøre dengang. Jeg håber det virkeligt inderligt. Jeg håber, at de fire kommuner får skabt nogle gode resultater, som vi alle sammen kan få glæde af.”
Men Karina Sørensen erkender, at hun ikke er fuld af optimisme.
”Men jeg er er nok blevet en smule mærket af vores oplevelser. Jeg har en smule svært ved ikke at tænke, at vi har været der, uden der kom noget ud af det på den anden side. Jeg håber, min tvivl vil blive gjort til skamme.”
”Det virker lidt som om, at det er sådan en narresut, man giver til udvalgte kommuner for at få os til at være stille. Men hvor mange i virkeligheden ikke har intentioner om at lave noget om,” siger Karina Sørensen.
Hvordan får man bedst muligt fordelt penge til kommunens daginstitutioner? Det spørgsmål er politisk påtrængende i mange kommuner. I Nyborg Kommune har man nu fundet en model, der kan inspirere andre kommuner.