Beskæftigelsesministeriet og kommunerne har været for sløve til at sikret, at indsatsen over for langvarigt ledige lever op til lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.
Det mener Statsrevisorerne, som i deres bemærkninger til en ny undersøgelse fra Rigsrevisionen kalder det “utilfredsstillende,” at ikke alle langvarigt ledige har fået de lovpligtige samtaler, tilbud og job- eller uddannelsesmål. Det skriver NB-Beskæftigelse.
Det giver en risiko for, at langvarigt ledige ikke kommer tættere på arbejdsmarkedet, skriver Rigsrevisionen.
Undersøgelsen viser, at mere end halvdelen af de langvarigt ledige (52 procent) ikke har fået et klart mål for beskæftigelsesindsats, selvom de vurderes aktivitetsparate.
Det fremhæves, at 16 procent af de jobparate langvarigt ledige ikke fik de lovpligtige samtaler inden for de første seks måneder af deres ledighedsforløb, mens 19 procent af de jobparate langvarigt ledige ikke fik det lovpligtige tilbud inden for de første seks måneder af deres ledighedsperiode.
Det er ifølge professor og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet Bent Greve opsigtsvækkende.
“Når det gælder de jobparate, er det ikke godt nok. For dem er det vigtigt, at man rent faktisk gør det, som står i lovgivningen, giver dem et tilbud og følger op på det,” fastslår Bent Greve.
“Derfor mener jeg, at det er helt på sin plads, at Statsrevisorerne påpeger, at de jobparate skal have en handleplan. Specielt i den nuværende situation hvor vi i høj grad mangler arbejdskraft,” fastslår arbejdsmarkedsforskeren.
I undersøgelsen fremgår det desuden, at 31 procent af de aktivitetsparate langvarigt ledige ikke fik de lovpligtige samtaler inden for de første seks måneder, mens 52 procent ikke har et klart job- eller uddannelsesmål, hvilket de skal have ifølge lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.
Gruppen af aktivitetsparate er ofte langt fra arbejdsmarkedet, og derfor kan det ifølge Bent Greve diskuteres, om det er fornuftigt at sætte egentlige mål til gruppen.
“Målet er selvfølgelig, at de skal tættere på arbejdsmarkedet. Men der er nogle grupper, hvor det kan være meget svært at måle en progression,” siger han.
Statsrevisorerne konkluderer, at kommunerne ikke har givet alle langvarigt ledige den lovpligtige indsats i form af samtaler og tilbud, og at kommunerne ikke har sikret, at alle langvarigt ledige har et klart job- eller uddannelsesmål.
Desuden konkluderes det, at Beskæftigelsesministeriets overvågning og tilsyn med kommunerne ikke i tilstrækkelig grad har sikret viden om de forskellige grupper af ledige.På baggrund af en kommende redegørelse fra ministeriet vil Statsrevisorerne tage endelig stilling til beretningen. Det sker senest i februar 2023.