Formand for borgerservicechefer: Kommunikationen omkring MitID har måske ikke været helt klar nok
Del artiklen:
"Kommunikationen har måske ikke været helt klar nok, og mange er meget utrygge," siger Mark Korshøj Jensen, som er borgerservicechef og formand for organisationen Borgerservice Danmark. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix og privat
Bankerne accepterer nu kun MitID, og det giver igen mange henvendelser til borgerservice. Nogle borgere er måske lidt i panik, og kommunikationen kunne nok have været bedre, vurderer formanden for landets borgerservicechefer.
Borgerservice har travlt med at hjælpe borgere, som ikke har MitID, og som dermed her fra tirsdag har mistet adgang til deres netbank.
Bankernes organisation Finans Danmark anslår – på baggrund af tal fra bankernes datacentral – at omkring 25.000 tirsdag mister adgang til deres net- og mobilbank, når de ikke længere kan bruge det gamle nøglekort NemID.
I landets borgerservicecentre hjælper man fortsat mange borgere med den nye digitale løsning og forventer, at det vil fortsætte i den kommende tid.
– Aktuelt er der mange henvendelser, fordi de sidste borgere måske er lidt i panik, siger Mark Korshøj Jensen, chef for Borgerservice i Gladsaxe og formand for landets borgerservicechefer i organisationen Borgerservice Danmark.
– Kommunikationen har måske ikke været helt klar nok, og mange er meget utrygge. Vi møder borgere, der tror, at deres konto bliver lukket, hvis de ikke har fået MitID.
– Så kan vi jo berolige dem med, at det gør den ikke. Men adgangen til deres netbank ryger midlertidigt, siger Mark Korshøj Jensen.
Mange unge uden MitID
Hvis man tror, at det især er ældre, der ikke er kommet med på MitID, tager man fejl. Tag for eksempel Helsingør Kommune. Her er der ifølge Helsingør Dagblad 3295 borgere, der endnu ikke er kommet på MitID.
Helsingør Kommunes oversigt over aldersfordelingen viser, at der kun er 87 borgere over 90 år – ud over dem, der har fået dispensation – der ikke har fået MitID til tiden.
Den helt store gruppe finder man i den anden ende af aldersskalalen. Mere end en tredjedel af dem, der stadig mangler MitID er nemlig teenagere i alderen fra 15 til 19 år. Den gruppe udgør 1060 borgere ud af de i alt 3295 borgere, og tallet er næsten lige så højt som for alle borgere over 60 år. Det skriver Helsingør Dagblad.
Ventetid på ti dage i borgerservice
I de seneste uger har der været en gennemsnitlig ventetid på 10 dage for at få en tid til hjælp med MitID i Borgerservice.
Dermed er den gennemsnitlige ventetid lige nu faktisk langt kortere, end da den i sommerperioden toppede med 31 dage.
Netop de lange ventetider hos Borgerservice var årsag til, at deadline for bankernes endelige farvel til NemID blev udskudt fra 30. juni til 31. oktober.
Hele processen har fået kritik fra organisationer for ældre og handicappede, som ikke har kunnet få den nødvendige hjælp.
Senest har Politiken beskrevet, at en særlig kodeoplæser for synshandicappede og digitalt udfordrede borgere er i restordre.
Der er ifølge Digitaliseringsstyrelsen udstedt 4,7 millioner MitID.
Samtidig er der fem millioner, der har brugt NemID i løbet af de seneste seks måneder.
Det giver en difference på omkring 300.000 brugere.
De kan fortsat få adgang til MitID enten via mitid.dk eller ved at få en tid i Borgerservice.
Lolland Kommune har haft succes med at invitere udlændinge til kommunen for at uddanne sig inden for ældreplejen. I sidste uge holdt borgmesteren et oplæg om initiativet for deltagere ved Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg.