Mens beskæftigelsen steg med 10.300 lønmodtagere i august, var ledighedsprocenten den samme som i januar, viser tal fra Danmarks Statistik. Men stigninger i energipriser, renter og inflation rammer allerede nu hårdt i flere kommuner. Se udviklingen i kort og tabel i artiklen.
Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk
Godt nyt om en stigning i beskæftigelsen i august måned er overhalet af flere krisetegn i september og oktober, og sådan er det også med ledigheden, som ellers har ligget stabilt fra januar. Det vurderer cheføkonom i Dansk Erhverv, Tore Stramer.
Den stabile ledighed, som Danmarks Statistik målte for hele landet i august, er måske heller ikke så stabil, som den umiddelbart ser ud. Tallene viser godt nok, at ledigheden siden januar har ligget stabilt på 2,7 procent af arbejdsstyrken, men over en tredjedel af kommunerne haft en stigning i ledigheden siden januar, mens lige så mange har haft et fald i ledigheden.
“Det er et gennemsnit for et arbejdsmarked, der er vendt i nogle kommuner. Og et tegn, der varsler begyndende modvind,” siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Tore Stramer til NB-Beskæftigelse.
På kortene nedenfor kan man se, at den begyndende stigning i arbejdsløsheden har ramt over hele landet. Den er i meget langsom stigning (0,1 procent) i Vestjylland, der kommer fra et meget lavt niveau på under to procent.
Det er omvendt i hovedstadsområdet, der kommer fra et højt niveau og i august stadig havde et fald i ledigheden.
Det er brancher, der rammes mere eller mindre hårdt af stigende energipriser, stigende inflation og stigende renter, der giver udsvingene, forklarer Tore Stramer:
“Den modvind, der nu har ramt dansk økonomi, rammer de mest konjunkturfølsomme virksomheder. Den energitunge industri. Byggeriet, hvor materialepriserne bliver dyrere. De mange virksomheder, der er leverandører til byggeriet, for eksempel vinduesfabrikker. Og en del af service- og oplevelseserhvervene, som for eksempel Den Blå Planet.”
Dele af industrien rammes hårdt
I Danmarks Statistiks oversigt over stigning i beskæftigelsen i august er industrien dog en af de brancher, der har haft en betydelig fremgang. Det dækker over nedgang i dele af industrien og fremgang i andre dele.
“Man skal skelne mellem medicinalindustrien og dele af fødevareindustrien, der har haft en god udvikling, mens producenter af for eksempel plast bliver ramt hårdest,” siger Tore Stramer.
Og medicinalindustrien er mest i Københavnsområdet, mens plast- og metalindustri er i Vestjylland, der også leverer til det tyske marked?
“Ja, og vinduer er en stor del af byggesektoren i Nordjylland. Også det syd- og sønderjyske vil blive ramt hårdt af den recession, der er på vej i Tykland.”
Tallene i kortene nedenfor er som nævnt fra august, men de er allerede delvist forældede, for de store stød er først begyndt at ramme senere.
“September og oktober var ikke gode måneder. Det kan man se på indikatorer herhjemmefra og i særdeleshed i Tyskland, hvor det er accelereret i september og oktober. Modvinden vil blive mere og mere tydelig over vinteren, selvom det vil ske med en vis forsinkelse i virksomhedernes omsætning,” lyder det fra cheføkonomen i Dansk Erhverv.
Det kan du se på Danmarkskortene
Nedenfor har vi opgjort udviklingen i tre danmarkskort, der tilsammen viser udviklingen i ledigheden i kommunerne over det sidste år og det sidste halve år frem til august. Der er også et kort over ledigheden i alle kommuner i august. I en tabel til sidst i artiklen indgår både ledighedsprocenter og antal arbejdsløse personer i januar og august i år.
Det første kort viser, at ledigheden er steget i nogle kommuner, mens den er faldet i andre fra januar til august i år. De 34 kommuner med en stigning i ledigheden, er de grønne kommuner på kortet. De mørke blå har haft et fald i ledigheden.
Fald i ledighed i næsten alle kommuner over et år
96 ud af 98 kommuner havde et fald i ledigheden fra august 2021 til august 2022. Det kan man se på det næste kort. Dermed oversteg faldet i ledigheden den stigning, mange af kommunerne har oplevet i første halvår af 2022.
Blå kommuner havde det største fald i ledigheden; grønne lidt mindre, og de to helt lyse i Nordvestjylland – Lemvig og Mors – havde som de eneste en stigning i ledigheden i perioden.
Ledighed mellem 1,5 og 5 procent
Der er tydelig forskel på ledigheden i kommunerne. Mens 19 kommuner i august havde en ledighed på over tre procent, havde 21 kommuner en ledighed på under to procent. De mørkeblå kommuner havde den laveste ledighed. Dem er der flest af i Vestjylland, også kaldet ‘produktionsdanmark,’ hvor ledigheden lå på mellem 1,5 og 1,8 procent for to måneder siden.
Hedensted i Østjylland havde landets laveste ledighed på 1,5 procent, og Ishøj på Vestegnen lå tæt på toppen med 4,9 procents arbejdsløshed.
Godt 78.000 ledige
I august var der omkring 78.000 ledige personer. Det er et fald på 5.600 siden januar. Forskellen på antal personer og ledighedsprocenten, der ligger på samme niveau i begge måneder, er først og fremmest, at ledighedsprocenten er sæsonkorrigeret. Da der altid er flere i arbejde i sommerperioden og færre om vinteren, afspejler det sig i det mindre antal ledige i august, men altså ikke i den sæsonkorrigerede ledighed.
I opgørelserne indgår forsikrede ledige og jobparate kontanthjælpsmodtagere, mens aktivitetsparate ikke tæller med i Danmarks Statistiks ledighedsopgørelser.