Kravene til at blive dansk statsborger er strammet gang på gang siden starten af nullerne. Senest af S-regeringen.
“Det er blevet svært at opnå statsborgerskab. Det skal det også være,” sagde statsminister Mette Frederiksen fra talerstolen ved Folketingets åbning.
Men kravene er gået for langt, mener seks socialdemokratiske borgmestre lige fra den københavnske vestegn til Sønderjylland. Det skriver Altinget.
“Det er blevet enormt bøvlet,” siger Ishøj-borgmester Merete Amdisen (S) til Altinget fortsætter:
“Selvfølgelig skal folk ikke have et dansk pas efter bare tre måneder i landet. Men der er borgere, der har boet her hele deres liv, for hvem vi gør det virkelig vanskeligt at opnå statsborgerskab.”
Ishøj har landets højeste andel af borgere uden stemmeret til folketingsvalget 1. november. Hver fjerde borger i kommunen er nemlig ikke statsborger, som er kravet for at stemme – til kommunalvalget derimod er kravet, at man er over 18 år og har været bosat i Danmark i fire år.
Derudover mener Glostrup-borgmester Kasper Damsgaard (S) ikke, at ”det giver ikke mening,” når en fartbøde gør det umuligt at blive dansk statsborger. I Halsnæs kalder borgmester Steffen Jensen (S) reglerne ”for stramme”.
Og når det bliver for svært at blive dansk statsborger, kan det også gå udover integrationen, mener de:
“At gøre det så svært at opnå kan være med til at ekskludere. Det er klart,” siger Vicky Holst Rasmussen (S), borgmester i Egedal Kommune.
Ingen af de seks socialdemokratiske borgmestre, som Altinget har interviewet om kravene til at blive dansk statsborger, vil rette kritikken direkte mod regeringen eller Socialdemokratiet på Christiansborg.
Ti socialdemokratiske borgmestre har afvist at stille op til interview om reglerne.
Justitsminister Mattias Tesfaye (S) ønsker ikke at stille op til interview.
“Der er desværre blevet uddelt danske pas til for mange gennem årene. Derfor har et bredt flertal skærpet betingelserne for at få statsborgerskab,” skriver han i en mail til Altinget og fortsætter:
“De nye stramninger har kun virket i ganske kort tid. Når der er gået lidt længere tid, vil der være mulighed for at evaluere reglerne og få en politisk diskussion af, om vi har ramt de rette balancer.”