Jyske lokalpolitikere nægter at bevilge penge til flere svømmehaller
Del artiklen:
Konservative byrådspolitikere vil ikke være med til at bygge endnu en svømmehal i Hjørring Kommune. De er dermed ikke med i budgettet for 2023. - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkiv)
Konservative politikere i Hjørring har sat foden ned. De vil ikke bevilge penge til en ekstra svømmehal i en kommune, der allerede har syv i forvejen til de 64.000 borgere.
Syv konservative byrådspolitikere i den venstreledede Hjørring Kommune vil ikke være med i budgettet for 2023. Det skyldes en strid om en ekstra svømmehal.
Der er syv svømmehaller til rådighed i Hjørring Kommune, som har omkring 64.000 indbyggere. Kommunens budget for 2023 lægger op til, at der skal bygges en ottende. Det skriver NB-Økonomi.
“Anken ligger på, at når vi står med de økonomiske udfordringer, som vi gør, hvor vi står i en situation, hvor vi skærer ned på kommunale kernevelfærdsområder. Er det så rimeligt, at man bruger 21 mio. anlægskroner, som kunne være blevet brugt på meget andet som energirenovationer, så vi kan få driftsbesparelser på den lange bane,” siger Per Møller (K), der er 1. viceborgmester i Hjørring Kommune.
Hvis Hjørring Kommune får bygget en ottende svømmehal, vil de være den kommune i Danmark, der har 11. flest svømmehaller pr. indbygger. Med de syv svømmehaller i dag har kommunen 20. flest pr. indbygger.
Med en svømmehal nummer otte vil Hjørring Kommune have lige så mange svømmehaller som Odense Kommune, der har otte svømmehaller til over 200.000 indbyggere. Helsingør Kommune, der har cirka samme antal indbyggere som Hjørring, har to svømmehaller. Frederiksberg har halvt så mange svømmehaller som Hjørring, nemlig fire svømmeanlæg til kommunens 100.000 indbyggere.
Den konservative rådmand i Hjørring Kommune står uden for budgettet, da han ikke mener, at man kan bygge en svømmehal i en tid med store besparelser og skattestigninger.
“Der er jo samtidig fundet besparelser på 50 mio. kr. på driften. Anlægsbudgettet er skåret godt til, og så er der kommet en skattestigning på 12 mio. kr.,” siger Per Møller. “Vi står udenfor budgettet, fordi vi ikke kunne se os selv i en skattestigning, før man havde effektiviseret driften og brugt pengene klogt.”
Fremtrædende socialdemokratisk borgmester langer hårdt ud efter partifælle og finansordfører Benny Engelbrecht. Han forklejner kommunernes opgave, lyder kritikken.