Del artiklen:
Fra venstre: Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal, formand for FOA Mona Striib og formand for KL Martin Damm. De forudser digre konsekvenser, hvis kommunerne ikke får inflationshjælp fra staten.
Fra venstre: Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal, formand for FOA Mona Striib og formand for KL Martin Damm. De forudser digre konsekvenser, hvis kommunerne ikke får inflationshjælp fra staten. - Foto: Thomas Arnbo, Anne Bæk/Ritzau Scanpix og Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Regeringen afviser at give kommunerne inflations-hjælp, og det kan ifølge KL-formand føre til ‘massive fyringsrunder’. Formanden for FOA mener, at ingen inflations-hjælp vil være en ‘ødelæggende katastrofe’. Og formanden for Skolelederforeningen forudser triste besparelser.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Store superlativer som “katastrofalt” og “vanvittigt” bliver taget i brug, når fagforbundet FOA’s formand Mona Striib udtaler sig om en udmelding fra regeringen.

Formanden for Skolelederforeningen Claus Hjortdal forudser hårde besparelser på skolerne og taler om, at Folketinget “overser velfærden”, når der diskuteres inflationshjælp.

Deres udmeldinger på baggrund af, at indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) i går, torsdag, meldte ud, at regeringen ikke kommer til at give kommunerne en ekstra økonomisk håndsrækning – til at klare inflationen på op mod ti procent i år og markant opskruede energipriser.

På den baggrund siger formanden for KL (Kommunernes Landsforening) Martin Damm til Ritzau:

“Så overgår vi til minusvækst, og der vil blive nogle massive fyringsrunder i kommunerne, hvis ikke man gør noget.”

Læs også:
KL varsler fyringer efter regeringens afslag på økonomisk nødråb

 Jeg hører jo allerede nu fra flere skoleledere, at de sidder og skal finde besparelser

Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen

Om udsigten til fyringsrunder og/eller ansættelsesstop siger FOA-formand Mona Striib til NB-Kommune:

“Det løber mig koldt ned ad ryggen, når Martin Damm taler om ‘massive fyringsrunder’. Det vil være vanvittigt og en fuldstændig ødelæggende katastrofe i ældrecentre og daginstitutioner. 
Vi står i forvejen i en situation med mangel på personale, og vi ved, at der kommer flere ældre og børn.”

Formanden for Skolelederforeningen Claus Hjortdal ser mørke skyer hænge over skolerne:

“Jeg tror, Martin Damm får ret i sin forudsigelse. Besparelserne kommer ganske vist til at ramme forskelligt i kommunerne, men jeg hører jo allerede nu fra flere skoleledere, at de sidder og skal finde besparelser,” siger Claus Hjortdal til NB-Kommune.

Vi er jo i forvejen i en situation, hvor man mange steder … er på kant med, hvad man anstændigvis kan byde ældre medborgere

Mona Striib, formand for FOA

Når de to formænd kigger ind i den kommunale virkelighed og skal forholde sig til konsekvenserne af mulige besparelser, så bliver humøret virkeligt dårligt. Selv et ansættelsesstop vil blive smerteligt.

“Et ansættelsesstop vil ramme særdeles hårdt, for der er jo i forvejen personalemangel. I mange kommuner bruger ældrecentrene mange penge på dyre vikartimer. Og hvis man skal til at bruge endnu flere vikarer, for at få hverdagen til at hænge sammen, så forstærker man jo den negative spiral,” lyder det fra Mona Striib, og fortsætter:

“Vi er jo i forvejen i en situation, hvor man mange steder både i regionerne og i kommunerne er på kant med, hvad man anstændigvis kan byde ældre medborgere. Det gælder både i ældrecentre og på demensafsnit.”

Claus Hjortdal kommer med et eksempel fra hverdagen på, hvad ingen inflationshjælp fra staten til kommunerne kan komme til at betyde.

“Forleden talte jeg med en skoleleder, som har ansvar for flere matrikler, og han kan se ind i en årlig ekstra-udgift på opvarmning af skolebygninger på fem til syv millioner kroner med de nuværende priser. Eftersom han jo ikke bare kan slukke for varmen, så skal de penge findes et sted,” fortæller Claus Hjortdal og fortsætter:

“En gennemsnits-lærer koster kommunen 600-700.000 kroner om året, og så kan man jo selv begynde at regne på, hvor mange færre lærere stigende varmeudgifter kan komme til at koste. Eller hvor mange tolærer-ordninger og andre gode tiltag, besparelser kan ramme.”

FOA: Hvad har KL gang i? 

Den socialdemokratiske regering og partierne på Christiansborg kommer til at høre fra en masse foreninger, hvis de ikke kommer inflations-betrængte kommuner til undsætning. Og KL-formand Martin Damm kan også regne med at blive kontaktet af FOA-formand Mona Striib.  

“Vi kommer til at kontakte regeringen og Folketingets partier. Og så kommer vi selvfølgelig til at spørge Martin Damm om, hvad det er, KL har gang i,” siger Mona Striib. 

Claus Hjortdal vurderer, at Skolelederforeningens medlemmer lokalt kommer til at gøre anskrig i forhold til budgetterne. 

“Mange skoler kommer til at køre med underskud i næste år, hvis de skal have hverdagen til at hænge sammen. Og så man jo lokalt i kommunerne finde ud af, hvordan man klarer den,” siger Claus Hjortdal.