Del artiklen:
Tobaksindustrien skal fra januar næste år betale 32 millioner kroner årligt til landets kommuner, der står for oprydning af cigaretskod i naturen.
Tobaksindustrien skal fra januar næste år betale 32 millioner kroner årligt til landets kommuner, der står for oprydning af cigaretskod i naturen. - Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix (Arkiv)

Fra januar får kommunerne 32 millioner kroner årligt fra tobaksindustrien til oprydning af cigaretskod, lyder det fra Miljøministeriet.

Flere millioner cigaretskod ender hvert år på gaden, stranden eller i skoven. De forsvinder ikke, før de bliver ryddet op og smidt ud. Og det skal tobaksindustrien fremover til at betale for.

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Fra den 5. januar næste år træder det såkaldte oprydningsansvar i kraft i alle EU-lande. Det betyder, at tobaksproducenterne i Danmark hvert år skal betale 32 millioner kroner for oprydningsarbejdet.

Og det er miljøminister Lea Wermelin (S) godt tilfreds med. Cigaretskod er nemlig den type affald, der bliver fundet mest af i naturen, fortæller hun i pressemeddelelsen.

– Vi skal have cigaretskod væk fra naturen, og det er kun rimeligt, at tobaksindustrien betaler for at rydde op, siger hun.

Pengene til oprydningen går til kommunerne, der står for oprydningsarbejdet. Udover de 32 millioner kroner skal industrien betale for cirka 5 millioner kroner om året til administration af ordningen og oplysningstiltag.

Ansvaret for oprydning af skod er ifølge brancheforeningen Tobaksproducenterne “helt fint”, da man gerne vil tage sin del af ansvaret. Det siger Tine Marie Daell, der er direktør for Tobaksproducenterne.

– Der er for mange cigaretskod i vores natur og miljø. Og det er forkert at smide sit skod på gaden eller i naturen.

– Det vigtigste for os er, at der bliver søsat nogle initiativer, der er målrettet rygeren, så vi får oplyst om, at det er forkert at gøre. Så vi forhåbentlig får reduceret mængden af henkastede cigaretskod, siger hun.

Samtidig er det også vigtigt, at der er gennemsigtighed omkring omkostningerne, og at de er proportionelle med det direktiv, der ligger bag, fortæller Tine Marie Daell. 

Når et cigaretskod ender i naturen, tager det cirka ti år, før det er nedbrudt til mikroplast, der ikke forsvinder. Desuden afgiver det tungmetaller som bly og cadmium, tjærestoffer og nikotin, skriver ministeriet.

– Jeg tror, at mange ikke nødvendigvis ved, at cigaretskod er lavet af plastik, fordi det for eksempel ligner kork.

– Men det er plastik, og nu får tobaksindustrien både lov til at betale regningen for, at vi får ryddet op og for en oplysningskampagne, som Miljøstyrelsen står for, siger miljøministeren.

Hun håber, at tobaksindustrien i fremtiden vil tage ansvar og designe deres produkter, sådan at skoddene ikke ender i naturen.

Foreløbige analyser tyder på, at cigaretskod kan afgive stoffer, der udgør en miljørisiko for vandmiljøer og -kvaliteten.

/ritzau/