
Det er urimeligt, at Frederiksberg Kommune sender regning på op til 175 mio. kr. til resten af kommunerne i stedet for at tilpasse sit serviceniveau. Sådan lyder essensen af kritikken fra yderkommunerne.
Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk
Det er ifølge en række borgmestre fra de fattigste yderkommuner dybt urimeligt, at borgerne i deres kommuner skal rammes af ekstra besparelser de kommende år, fordi Frederiksberg Kommune udløser en kollektiv skattesanktion til alle kommuner på op til 175 millioner kroner.
De borgmestre fra yderkommunerne, som NB-Økonomi har talt med, vil derfor alle forsøge at presse Frederiksberg til at droppe skatteforhøjelsen ved de afsluttende forhandlinger om den faseopdelte budgetproces.
“Vi er en af de mange kommuner, som kunne have brug for at sætte skatten op. Men vi har ikke meldt ind, at vi agter at gøre det, fordi vi ved, at alle kommer til at betale. Det handler om solidaritet, og jeg synes, det er uhørt, hvis en kommune som Frederiksberg vil kaste en regning af den størrelse ud til alle os andre,” siger Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S).
Han bebuder, sammen med tre andre yderborgmestre NB-Økonomi har talt med, at han vil forsøge at presse Frederiksberg til at reducere sin skatteforhøjelse ved de afsluttende borgmestermøder.
“Det huer mig ikke, at vi skal til at betale en sanktion, fordi der kommer en samlet skattestigning. Det må vi kunne komme i mål med,” siger Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S), som i øvrigt vil gemme sine kommentarer til det lukkede borgmestermøde.
Borgmester i Assens Kommune Søren Steen Andersen (V) erkender, at han formelt ikke kan blokere Frederiksbergs plan om at sætte skatten op med 175 millioner kroner.
“Jeg kan appellere til kollektivet i KL,” siger han.
Et flertal på Frederiksberg med alle partier, på nær Konservative, vil hæve skatten med 0,67 procent svarende til 175 mio. kr. Afhængig af hvor stor en andel Frederiksberg får af puljen til sanktionsfrie skatteforhøjelser på i alt 150 mio. kr., vil det udløse en sanktion til de øvrige kommuner på op til 44 mio. kr. de kommende to år stigende til 175 mio. kr. fra 2027 og frem.
Vil øge forskellene i serviceniveau
Frederiksberg Kommune ligger sammen med Faxe og Greve markant under resten af hovedstadskommunerne, men har ifølge en analyse her på NB-Økonomi servicebudgetter, der ligger pænt over de fattige yderkommuner.
“Derfor virker det en lille smule interessant, at nogen vil sætte skatten op og straffe os indirekte via sanktionerne samtidig med, at de ligger på et for os astronomisk udgiftsniveau,” siger Søren Steen Andersen fra Assens. .
Langelands borgmester advarede allerede, for et par uger siden her i NB-Økonomi, Frederiksberg og andre velhavende kommuner mod at sætte skatten op.
“Hvis de vil have flere springvand i de velhavende kommuner, så er det ikke rimeligt, at borgerne her på Langeland skal spare yderligere,” sagde Toni Hansen (SF), der udover borgmesterposten på Langeland også er bestyrelsesmedlem i KL.
Dragsted: Kommuner skal angribe regeringen
Pelle Dragsted, der er rådmand for Enhedslisten på Frederiksberg, afviser, at flertallet bag skattestigningen agerer usolidarisk i forhold til de fattige kommuner.
“Man skal rette sin kritik mod regeringen og det flertal i Folketinget, der har vedtaget en budgetlov, som lægger nogle rammer ned over alle kommuner, der gør det ekstremt svært at løse den opgave, som vi skal,” siger han i en kommentar til kritikken fra borgmestrene i yderkommunerne.
Ifølge Dragsted er Frederiksberg ramt på bagkanten af udligningsreformen fra 2020, og “derfor kan vores økonomi ikke hænge sammen, hvis vi skal fortsætte med at have landets laveste skatteprocent.”
Frederiksberg var en af de få velhavende hovedstadskommuner, som ikke tabte direkte på udligningsreformen i 2020. Derfor var kommunen ikke blandt de kommuner, som fik frit lejde til at hæve skatten uden sanktion.
Det mener flertallet bag budgettet er en uretfærdighed, og derfor vil de samlet sende et brev til Indenrigsministeren og foreslå, at Frederiksberg får lov til at hæve skatten sanktionsfrit på linje med eksempelvis Gentofte.
NB-Økonomi har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Frederiksberg-borgmester Michael Vindfeldt (S).