
Overborgmesteren i København Sophie Hæstorp Andersen (S) var alt for uvillig til at indgå et kompromis om budgettet for hovedstaden. Sådan lyder kritikken fra usædvanlig politisk alliance. Resultatet af forhandlingerne er udtryk for en fra Socialdemokratiet ‘overdreven og dårlig forhandlingstaktik’, lyder det fra politiker.
Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk
Historiens vingesus gik gennem det højloftede midterrum på Københavns Rådhus her fredag. For første gang i mands minde kunne en rød, grøn og blå alliance præsentere et budgetforlig alene – uden Socialdemokratiet. Det gamle magtpartis dominans i København er brudt. Måske for mange år frem ifølge partierne i budgetforliget.
Hvis det havde været efter en fodboldkamp, ville man have set en masse spillere med hænder langt oppe og ølsprøjt i omklædningsrummet. Der var sejrsrus i rummet, da de borgerlige politikere på Københavns Rådhus sammen med Enhedslisten og Alternativet ved middagstid præsenterede budgetforliget for 2023.
Politisk set er socialdemokratiets overhånd i København med det nye budgetforlig fejet helt væk. Det begyndte med et sviende nederlag ved kommunalvalget i november og nu må overborgmester Sophie Hæstorp Andersen se Socialdemokratiet forsmået. SF kom heller ikke med i forliget.
Og hvad gik der så galt under forhandlingerne for den ellers erfarne lands- og lokalpolitiker Sophie Hæstorp Andersen, siden hun ikke ligesom sine mange socialdemokratiske forgængere fik landet et budgetforlig?
Ifølge flere kilder herunder budgetforligets parter, så virkede det under forhandlinger om budgettet for 2023 som om, at overborgmesteren ikke for alvor var klar over, at Socialdemokratiet ‘kun’ har ti af de 55 mandater i Borgerrepræsentationen.
Socialborgmester og budgetordfører for Borgerrepræsentationens største partigruppe, Enhedslisten, Karina Vestergård Madsen er “overrasket” over overborgmesterens ageren under budgetforhandlingerne.
“Hvis man har haft overborgmesterposten i mere end 100 år, så ligger det nok i DNA’et, at man sidder for bordenden, og også er det parti, som deler gaver ud under budgetforhandlinger. Men jeg havde faktisk nogle forventninger til overborgmesteren om, at hun ville det anderledes,” siger Karina Vestergård Madsen til NB-Kommune og fortsætter:
“Hun begyndte jo sin periode med en helt anden stil med stor åbenhed og vilje til at inddrage os. Og derfor blev jeg også lidt overrasket over, at vi sad og forhandlede i tre dage, uden at noget flyttede sig. Vi sad i Enhedslisten og tænkte: ‘Vil du gerne have, at vi skal gå?’, for sådan var det med det, der lå på forhandlingsbordet. Enhver kunne se, at det kunne Enhedslisten ikke acceptere.”
Karina Vestergård Madsen understreger over for NB-Kommune, at partiet gerne fortsætter samarbejdet med Sophie Hæstorp Andersen, “for vi har et rigtigt godt samarbejde.” Og understreger, at “det her var ét budgetforlig, og vi har tre mere i valgperioden.”
“Der var under forhandlingerne utroligt meget til Socialdemokratiet og ikke ret meget til os andre”
Mia Nyegaard (RV), kultur- og fritidsborgmester i København
Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard, Radikale Venstre, fortæller, at hun også undrede sig i forhandlingsforløbet over, at Socialdemokratiet ikke viste mange tegn på kompromislyst.
“Der var under forhandlingerne utroligt meget til Socialdemokratiet og ikke ret meget til os andre. Det gjorde, at vi kunne finde sammen hen over midten, hvilket jeg som radikal selvfølgelig var glad for. Vi kalder vores budgetaftale for ‘En ny retning for København’, og det tror jeg, at vi kan leve op til med en ny samarbejdskultur.”
Medlem af Borgerrepræsentationen for Liberal Alliance Ole Birk Olesen lægger heller ikke skjul på, at der skete noget markant under de politiske forhandlinger.
“Mange spørger, hvorfor er Socialdemokratiet ikke med i det her forlig? Og forklaringen er den simple, at Socialdemokratiet mente, at deres ti mandater retfærdiggjorde, at de skulle have langt, langt størstedelen af de frie midler (som der blev forhandlet om, red.). Og så faldt alle andre partier sammen, og sagde, at ‘det her kan ikke passe’,” siger Ole Birk Olesen og fortsætter:
“Så aftalen (om budgettet, red.) er også resultatet af en overdreven og dårlig forhandlingstaktik fra Socialdemokratiets side.”
Beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken, Venstre, mener, at der er kommet en ny politisk kultur på Rådhuspladsen i København.
“Det her budgetforlig viser, at alle stemmer på Rådhuset betyder noget… Det her tegner rigtigt godt for fremtiden i forhold til at skabe en ny politisk kultur, hvor vi samarbejder, hvor vi gør tingene på andre måder, end man har været vant til de sidste 100 år i det her hus.”