De seneste måneder har kommunerne ansat hundredvis af unge under 18 år til at hygge om ældre på plejehjem. Fra januar til maj i år blev antallet af unge, der arbejder på plejehjem, således knap tredoblet, viser en opgørelse fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL).
I januar var 153 unge således ansat i såkaldte inspirationsansættelser i 10 kommuner. I maj, som er de nyeste tal, var antallet vokset til 421 unge fordelt på mindst 26 kommuner. Det skriver Politiken.
Heidi Hesselberg Lauritzen, der forsker i blandt andet velfærdsrekruttering ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive), mener at det er “meget, meget positivt”, at et stigende antal unge får fritidsjob på plejehjem.
“Vi står midt i en kæmpe rekrutteringsudfordring i forhold til social- og sundhedsfagene. Og udfordringen vokser de kommende år. Unge skal have føling med faget, hvis de overhovedet skal se det som en potentiel karrierevej,” siger hun til Politiken.
For social- og sundhedsfagene har et stort imageproblem.
“Som ung siger man det ikke højt, hvis man gerne vil være sosu. For så vil man typisk blive mødt af kommentarer som: ‘Nå, vil du gerne ud og tørre røv?’, og ‘har du fået så dårlige karakterer, at du ikke kan blive andet?’. Fritidsjobs på plejehjem kan være med til at aftabuisere de her fag,” siger Heidi Hesselberg Lauritzen til Politiken.
17 år og ansat på plejehjem
Et eksempel på en ung, der snuser til faget, er Maja Mathilde Velling Hansen, der er 17 år og ansat på plejehjemmet Fænøsundvænget i Middelfart. Her er hendes opgave at hygge om de ældre.
“De kan virkelig godt lide at komme ud. Og få besøg og snakke. Det er jo ikke alle, der får mange besøg af deres familie. Jeg synes, det er fedt, at jeg kan give dem det,” siger hun til Politiken.
Den unge teenager har arbejdet på Fænøsundvænget Plejehjem efter skoletid de seneste fem måneder.
Manglen på hænder er massiv
En analyse fra KL viste tidligere i år, at Danmark om otte år kan mangle omkring 16.000 sosu-assistenter og -hjælpere, hvis det nuværende plejeniveau skal opretholdes. I 2045 kan sosu-manglen vokse til 37.000. Det er den største personaleudfordring for velfærdssamfundet fremadrettet.
Middelfart Kommune har gennem de seneste to år været frikommune. Det betyder, at kommunen har fået frie hænder til at tilrettelægge ældreplejen, som man vil. Det var i den forbindelse, man fik ideen til at ansætte en som Maja Mathilde Velling Hansen.
Og i dag er der teenagere i medarbejderflokken på alle kommunens plejehjem, fortæller Julie Elizabeth Judge, konstitueret leder af alle plejehjem i Middelfart.
“Vores erfaring er, at unge skaber en masse liv. I aftentimerne, hvor der typisk er lidt færre på arbejde, bidrager de med nærhed og skaber en mere hjemlig stemning,” siger hun til Politiken.
Også mange andre kommuner er i fuld gang med at hyre helt unge ind på plejehjemmene. Aarhus Kommune havde i april 18 unge ansat. Fra 1. september er de oppe på 52. Målet er at nå op på knap 100 inden årets udgang, fortæller rådmand Christian Budde (V).
“Ligesom alle andre kommuner har vi en rekrutteringsudfordring på ældreområdet. Vi skal virkelig gøre os umage med at finde nye måder at rekruttere på. De unge er en af de veje, vi går,” siger han til Politiken.