Tekniske fejl eller andre uheld er skyld i ni alvorlige udslip af spildevand i Kolding på tre år. Senest med skybrud i august i år.
Men antallet af udslip bliver færre og færre, siger direktøren fra BlueKolding, som nu vil forsøge at etablere et frivilligt korps af kloakambassadører, der skal holde øje med vandløb og pumpestationer ude i kommunen. Det skriver Fyens.dk.
Det er en aktindsigt, som JydskeVestkysten har bedt om ved Kolding Kommune, der viser omfanget af spildevandsudslip fra BlueKolding.
Miljøchef Jakob Weber fra Kolding Kommune, som skal overvåge og passe på tilstanden i vandløbene i Kolding Kommune, siger om de ni hændelser, at “de er forskellige fra gang til gang, men jeg synes godt nok, de kommer tæt hen over de seneste år. Det er en hel del”.
“Hvert eneste uheld, der sker, er uheldigt. Men det handler også om, at der er tekniske ting, man ligesom ikke kan undgå. Der sker også nedbrud i store lyskryds og i vores computere. Det kan vi ikke undgå. Men vi kan arbejde med at minimere skaderne, når uheldene sker, og jeg er optaget af, at man ikke ser den samme type af uheld to gange,” siger han til Fyens.dk
‘Kloakambassadører’
Direktør hos BlueKolding, Per Holm, siger, at “ni uheld på tre år er som udgangspunkt ni for meget”.
“Men det bliver heldigvis færre og færre, og hver gang kigger vi dybt ind i, hvad årsagen er og laver afhjælpeforanstaltninger, så den samme type uheld ikke kan ske igen. Men vi kan ikke gardere os mod menneskelige fejl,” siger Per Holm til Fyens.dk.
Dog vil BlueKolding som et nyt tiltag forsøge at etablere et korps af borgere, såkaldte frivillige ‘kloakambassadører’, som skal være opmærksomme og give lyd, når de har mistanke om, at noget kan være galt, oplyser Per Holm.
Forløbet skal nu sammenstykkes
I forbindelse med det seneste udslip ved Skartved Bæk, hvor 850 ørreder ifølge Kolding Kommune var fundet døde, mødes BlueKolding, Kolding Kommune og Miljøstyrelsen i næste uge for at klarlægge forløbet og beslutte hvad der fremover skal gøres for at undgå lignede uheld. Miljøstyrelsen deltager, fordi styrelsen er tilsynsmyndighed for spildevandsselskabet.
“Og så handler det jo blandt andet for BlueKolding om at få tjekket alle de andre tilsvarende installationer og sætte systemerne op, så et lignende uheld ikke kan ske. For uheldet i Idyl kunne jo ligeså godt være sket i Lunderskov,” siger Miljøchef Jakob Weber til Fynes.dk og oplyser, at der løbende foregår en optimering af systemerne.