Mens regeringen vil prioritere psykiatri og ældre højt ved udmøntningen af den såkaldte forhandlingsreserve i finanslovsforhandlingerne, så må handicapområdet sætte sin lid til den såkaldte SSA-reserven, som er en reserve til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet. Det skriver NB-Økonomi.
SSA-reserven er det, man tidligere kaldte satspuljen. Den er historisk set ikke kun gået til handicapområdet, og regeringens eget forslag er da også, at det skal smøres ud over en del store områder.
“Regeringen ønsker særligt at prioritere midler til indsatser og initiativer for de mest udsatte grupper i samfundet, herunder psykisk sårbare, mennesker med handicap, mennesker med demens, ældre og udsatte børn, unge og voksne,” står der i regeringens finanslovsforslag for 2023, som blev fremlagt onsdag af finansminister Nicolai Wammen (S).
Udkastet til finansloven lægger op til, at den samlede SSA-reserve er 900 millioner kroner fordelt over fire år fra 2023 til 2026 svarende til 225 millioner kroner om året. Men det beløb skal dække mange andre områder.
“Regeringen ønsker at prioritere en række af de store velfærdsområder med samlet 0,9 mia. kr. i forbindelse med udmøntning af reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2023-2026 (SSA-reserven),” står der i finanslovsforslaget, som man har kaldt stram og ansvarlig.
Handicapområdet er kun nævnt én gang i finanslovsforslaget, hvor psykiatrien til gengæld er nævnt 10 gange. Det er derfor ikke sikkert, at regeringen prioriterer området på nuværende tidspunkt. Det vil derfor være op til en forhandling med finanslovspartierne om at fordele pengene ud på de forskellige socialområder.
Sidste år foregik det i november 2021, derfor er der stor risiko for, at det ikke falder på plads på denne side af valget.