Fakta: Flere under 40 år får tildelt førtidspension
Del artiklen:
(Arkiv) Yngre med et handicap er blandt de tusinde under 40 år, der er på førtidspension. Billedet er fra en demonstration mod årets økonomiaftale mellem KL og staten. Den tilgodeser ikke mennesker med et handicap, mener de demonstrerende. - Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Et centralt punkt i førtidspensions- og fleksjobreformen fra 2012 er, at personer under 40 ikke længere skulle kunne få førtidspension. Men i 2021 var tildelingen af pensioner højere end i 2012. Find din egen kommuner her
‘Personer under 40 år skal som udgangspunkt ikke have førtidspension.’
Så klart står det i aftalen om en reform af førtidspension og fleksjob fra 2012. Og det var da også et af de varmeste politiske emner. Ingen unge skulle på varig hjælp. Reformen skulle sikre, at det ikke skete, samtidig med at den på andre områder skulle sikre, at flere kom ud på arbejdsmarkedet, blandt andet i fleksjob. Det skriver NB-Beskæftigelse.
Det er gået rigtig skidt med ambitionen for de under 40-årige. I 2021 fik flere i aldersgrupperne tildelt førtidspension end i aftaleåret 2012. Det skete i over halvdelen af landets kommuner.
Det sker ikke mindst, fordi mange af de yngre på førtidspension har fysiske eller psykiske udfordringer.
Som det ses på grafikken nedenfor, faldt antallet af yngre på førtidspension da også i det første år, efter at reformen blev til lov pr. 1. januar 2013. Men fire år senere begyndte kurven for alvor at gå opad. Mange kontanthjælpsmodtagere med andre problemer end arbejdsløshed havde været på de nye ressourceforløb i nogle år, og nu endte det med en førtidspension for flere og flere.
I modsætning til de over 40-årige bliver gruppen af under 40 årige, der får tildelt førtidspension, ved med at stige.
Nedenfor er først landstallene for tildeling af førtidspension fra 2009 til 2021 for både under og over 40 år. Derefter følger en oversigt over udviklingen fra 2012 til 2021 i kommunerne.
Der forventes flere flygtninge fra Ukraine, og derfor er kommunerne nu i gang med at finde egnede boliger. I Hørsholm Kommune overvejer man at tage ældreboliger i brug til flygtninge, og i Albertslund opfordrer man private til at udleje værelser eller hele boliger.