
17 kommuner har gode erfaringer med at give ældre klippekort til sociale aktiviteter. Ensomhed bliver oftere opsporet. Og det skaber glæde, når sosu’er tager ældre under armen, så de kan mødes med andre ældre.
Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk
17 kommuner har i perioden 2018-2022 arbejdet målrettet med at mindske ensomhed blandt ældre modtagere af hjemmepleje ved at afprøve en klippekortsmodel. Modellen har givet ældre mulighed for at få vejledning, støtte og ledsagelse til at deltage i sociale aktiviteter som sang eller aktivitetsdage. Erfaringerne er gode, viser ny rapport.
Mange ældre modtagere af hjemmepleje føler sig ensomme. En undersøgelse viser ifølge Social- Ældreministeriet, at blandt ældre, der modtager personlig pleje, føler 50 procent sig ofte eller en gang imellem uønsket alene, mens 25 procent føler sig ofte eller en gang imellem alene blandt andre. Blandt ældre borgere, der ikke modtager hjemmepleje, er tallene henholdsvis 17 og 12 procent.
Af to omgange afsatte partierne bag den tidligere SATS-pulje midler til et særligt klippekort, for at afdække gevinsterne ved målrettet at hjælpe de ældre hjemmeboende hjemmehjælpsmodtagere med at deltage i fællesskaber og sociale aktiviteter med andre. Den slags målrettede og konkrete indsatser virker. Det viser erfaringsopsamlingen ’Fællesskab på klippekort,’ skriver Social- og Ældreministeriet.
Systematisk fokus på opsporing af ensomme giver gevinst
Opsamlingen sammenfatter erfaringer fra en række projekter og viser blandt andet, at der er et stort potentiale i at tilbyde fleksible og individuelt tilrettelagte borgerforløb i forhold til at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt ældre hjemmehjælpsmodtagere.
For eksempel hvor ledsagelse til og fra en aktivitet bliver tilpasset den enkelte ældres ønskes og behov. Eller screeningssamtaler, hvor ensomhed bliver afdækket gennem de ældres egne fortællinger.
Undersøgelsen peger på positive erfaringer med et vedvarende og systematisk fokus på opsporing af ensomme ældre i hjemmeplejen. Og på at der er et stort potentiale i, at kommunen og de frivillige organisationer samarbejder og supplerer hinanden i arbejdet.
Pejlemærker for arbejdet
På baggrund af erfaringerne fra projekterne har Sundhedsstyrelsen udviklet fem pejlemærker for arbejdet med at mindske ensomhed blandt modtagere af hjemmepleje:
- Sørg for, at der er systematisk fokus på opsporing, så ingen bliver overset
- Afklar ønsker, behov og barrierer, så borgeren kan guides ind i et meningsfuldt fællesskab
- Ban vejen for, at borgeren kan indgå i fællesskaber
- Skab mulighed for fællesskaber, som kan give borgeren nære relationer
- Skab alliancer med frivillige aktører, så kommunen og frivillige kan hjælpe hinanden med at afhjælpe ensomhed
Samarbejde med private organisationer giver pote
Social- og ældreminister Astrid Krag (S) er glad for de positive erfaringer med klippekortsmodellen. Hun udtaler:
“Arbejdet her bekræfter, at der er et stort potentiale i at tage kampen mod ensomhed op, og at det rykker, når det sker i et samarbejde mellem hjemmeplejen og civilsamfundet med den enkelte borgers ønsker og behov i fokus. De erfaringer bliver afgørende i arbejdet med den nye ældrelov.”
Fakta om klippekortsordningen
Pengene til forsøget med klippekortsordningen kommer fra den såkaldte Fællesskabspulje, som regeringen og et flertal af Folketingets partier afsatte i alt 48,6 millioner kr. til at afprøve en model for et fællesskabsklippekort, som skulle bruges til at modvirke og afhjælpe ensomhed specifikt hos denne gruppe, som er ekstra sårbar over for ensomhed. Midlerne er afsat i forbindelse med satspuljeaftalerne på ældreområdet for henholdsvis 2018 -2021 og 2019 – 2022.
Puljen blev udmøntet første gang i 2018 til projekter i ti kommuner og igen i 2019 til projekter i yderligere otte kommuner.