
32 kommuner fik tirsdag et blankt afslag på deres ansøgning om særtilskud. En del var ventet, men i nogle kommuner udløste afslag et chok. Se alle detaljer om fordelingen her.
Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk
“Jeg er rystet.”
Det siger en tydeligt berørt borgmester Erik Lauritzen (S) fra Sønderborg kort efter, at han fik et blankt afslag på særtilskud til Sønderborg Kommune. Det skriver NB-Økonomi.
Puljen er målrettet “særligt vanskeligt stillede kommuner”, og her er det mest overraskende umiddelbart, at kommuner som Sønderborg, Vordingborg og Vejen helt blev forbigået.
“Jeg forstår slet ikke det her. Med de parameter og de vilkår der er i Sønderborg, så forstår jeg slet ikke, at vi ikke kommer i betragtning. Vi er ude et sted nu, hvor vi ikke kan levere den minimumsservice – vi kan ikke spare på andre områder,” siger Erik Lauritzen.
Hvis man ser på tværs af de 18 kommuner, som har fået særtilskud, så er det generelle billede, at indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) har prioriteret yderkommuner med særlige sociale problemer. Det gælder også i hovedstadsområdet, hvor Halsnæs, Odsherred og Albertslund har fået.
Umiddelbart kan det virke overraskende, at Slagelse ikke har fået penge fra den såkaldte paragraf 16-pulje, men det er formentligt en tydelig markering af, at særtilskud ikke gives til kommuner, som selvforskyldt er kommet i vanskeligheder.
Til gengæld peger det ikke umiddelbart på, at ministeriet i samme grad har set på kommunernes indtægtsside.
I Vordingborg efterlyser borgmester Mikael Smed (S), at der kommer gang i den revision af udligningssystemet, som Mette Frederiksen stillede de socialdemokratiske borgmestre i udsigt på et borgmestermøde for nylig.
“I dag sætter jeg endnu mere lid til det, end da hun (statsministeren, red.) sagde det. Der er behov for justeringer af udligningssystemet. Der er dels parametre, der er låst fast i det nuværende system, og måske skulle man kigge mere fagligt på det,” siger Mikael Smed.
Han oplyser, at tirsdagens afslag betyder, at Vordingborg Kommune nu skal finde besparelser for yderligere 12-20 millioner kroner.
“Vi må få en snak med ministeriet om, hvad der så skal til. Det er helt uholdbart, at kommunens økonomi afhænger af sådan en enkelt dags udmelding,” siger Mikael Smed.
Mange ansøgere har ikke været i nærheden af tilskud
I og med at ministeriet så ensidigt har fokuseret på kommuner med store strukturelle, sociale problemer, så er der formentligt også en meget stor andel af de 50 ansøgere, som end ikke har været i nærheden af at komme i betragtning.
Hvis man kigger ned over tildelingen af særtilskud og især de kommuner, som angiveligt har været tæt på at få tilskud, så er det svært at se noget politisk mønster i tildelingen.
Herunder kan du dels se data for de kommuner, som havde søgt i år, og nederst er der grafik med sammenligning af tildeling i 2021 og 2022.