Langt fra alle kommuner lever op til ministermål om opkvalificering
Del artiklen:
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards ønske om, at jobcentrene skal sende flere arbejdsløse i uddannelse, virker ikke alle steder. Forleden understregede ministeren igen behovet for, at ufaglærte bliver opkvalificeret. Se udviklingen i din kommune her.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) opfordrede igen i sidste uge job til, at der ‘fortsat investeres massivt i opkvalificering af vores arbejdsstyrke.’ Det skete i forbindelse med de nyeste ledighedstal, der for 17. måned i træk viste et fald i arbejdsløsheden. Det skriver NB-Beskæftigelse.
“Det handler om at ruste arbejdsmarkedet til fremtiden. Vi ved, at vi kommer til at mangle titusindvis af faglærte både i den private og offentlige sektor,” sagde ministeren.
Peter Hummelgaard indførte tidligt et ministermål om, at jobcentrene skal sende flere arbejdsløse på seks ugers jobrettede kurser og på første del af en egentlig faglært uddannelse på 110 procent af understøttelsen.
Antallet i opkvalificeringsordningerne er steget med over 16.700 personer, men samtidig er andelen af arbejdsløse i ordningerne kun steget med 0,3 procent. En gennemgang af tal fra 2019 og 2021 (som er de seneste på Jobindsats.dk, red.) viser, at 18 kommuner har sendt færre arbejdsløse på kursus i 2021 end i 2019. Samtidig har over en tredjedel haft et fald i andelen.
En væsentlig forklaring på, at det er svært at få arbejdsløse på kursus, er, at beskæftigelsen steg med over 30.000 fra første måling til den anden. Mange har i stedet fået arbejde. Det er stadig virkeligheden for jobcentrene, der derfor kan have svært ved at leve op til ministermålet.
Til gengæld er det tydeligt, at arbejdsgiverne nu begynder at trække fra. Manglen på arbejdskraft får flere virksomheder til at lave lærekontrakter, melder DI. Og kommunerne har lavet bedre lønforhold for social- og sundhedsmedarbejdere, der laver aftaler om uddannelsesforløb.
Dermed ser det ud som om, Peter Hummelgaards ønske om opkvalificering i nogen grad bliver løst af arbejdsmarkedet selv. DI fortæller, at der aldrig er lavet så mange lærekontrakter på et halvår som i første halvår 2022. Og samtidig har 11 procent flere social- og sundhedsassistenter og 15 procent flere social- og sundhedshjælpere skrevet under på en uddannelsesaftale.
Regeringen vil tage milliarder af kroner fra kommunerne som ren rammebesparelse, oplyser finansminister Nicolai Wammen. Besparelser på planlagt afbureaukratisering og frisættelse skal finansiere økonomiaftaler.