Borgmesteren i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S), kan glæde sig over, at Lolland er den helt store vinder i fordelingen af særtilskudspuljen. Kommunen får 195 millioner kroner, svarende til 31,5 procent af det samlede tilskud. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix (arkiv)
Indenrigs- og Boligministeriet har netop offentliggjort listen med de 18 kommuner, der får særtilskud fra den såkaldte paragraf 16-pulje. Se her, hvilke kommuner der får del i puljen på 619 millioner kroner.
De 50 kommuner, der tidligere på måneden søgte om særtilskud fra Indenrigs- og Boligministeriets §16-pulje til “særligt vanskeligt stillede kommuner” har netop modtaget svar fra ministeriet.
Og det er med gode nyheder til 18 kommuner, der skal deles om puljen på 619 millioner kroner, hvor Lolland og Bornholm og Langeland kommuner er de helt store vindere.
De tre kommuner får henholdsvis 195, 82 og 60 millioner kroner til at hjælpe med at få 2023-budgettet til at hænge sammen.
I alt havde kommunerne søgt om særtilskud for godt 1,9 milliarder kroner, og det er dermed kun omtrent en tredjedel af det ansøgte beløb, som Indenrigsministeriet har haft mulighed for at imødekomme.
Ekstra tilskud til allerede garanterede kommuner
Ud af puljen på i alt 619 millioner var der allerede reserveret 161,9 millioner kroner til Lolland, Langeland og Læsø kommuner, der har indgået et såkaldt udviklingspartnerskab med ministeriet, og som led deri får et fast særtilskud hvert år frem til 2025. Alle tre kommuner har dog fået et ekstra tilskud i 2023 udover det allerede aftalte tilskud.
Lolland, der var garanteret at få 120 millioner får i alt 195 millioner kroner, Langeland var garanteret 37 millioner og får 60 millioner, mens Læsø var garanteret 4,9 millioner kroner og får i alt otte millioner kroner.
Dermed får de tre kommuner alene 263 millioner ud af puljen på 619 millioner kroner, svarende til 42 procent af puljens samlede størrelse. Lolland alene får 31,5 procent af puljen.
I forbindelse med uddeleingen af særtilskud for 2023 er Morsø Kommune blevet inviteret til en dialog om en partnerskabsaftale for perioden 2023-2026.
Dermed var der i alt 356 millioner kroner tilbage til de resterende 47 kommuner, der havde ansøgt om særtilskud. Det er der 15 kommuner der får del i, og dermed må hele 32 kommuner sande, at de ikke anses som “særligt vanskeligt stillede” af Indenrigs- og Boligministeriet.
Både Hjørring og Norddjurs kan til gengæld glæde sig over, at de fik hele deres ansøgning opfyldt, hvor de havde søgt om henholdsvis 30 og 20 millioner kroner, og dermed kan se frem til det tilskud i 2023.
I modsatte ende har Lemvig Kommune kun fået 20,3 procent af det særtilskud, de havde ansøgt om. Kommunen kan dog glæde sig over, at den får 14 millioner kroner, hvilket er en anelse mere, end kommunen fik forrige år.
Næsten samme liste som forrige år
Af de 17 kommuner, der fik tilskud fra paragraf 16-puljen i 2021, så er det hele 16 af kommunerne, der modtager tilskuddet igen i år. Vordingborg Kommune, der forrige år fik 14 millioner kroner fra puljen, er den eneste kommune, som modtog tilskud i 2021, men som ikke får det i år.
Odsherred og Samsø kommuner er de eneste nye kommuner på listen i forhold til forrige år, og de to kommuner kan se frem til at modtage tilskud på henholdsvis 15 og 8 millioner kroner.
Se listen med de 18 kommuner, der får særtilskuddet i tabellen herunder. Bemærk, at tilskuddene for Lolland, Langeland og Læsø er inklusiv tilskuddene som led i udviklingspartnerskaberne.
Kommunalordførerne er på plads, og halvdelen er helt nyvalgte. Syv ud af tolv ordførere har under fire års erfaring på Christiansborg, og kun én har tidligere været kommunalordfører. Det viser gennemgang.