De ældste elever på Th. Langs Skole i Silkeborg er forsøgspersoner i nyt projekt, der skal gøre op med teenagetrætheden. Eleverne skal møde klokken 9 om morgenen i stedet for klokken 8. Den første måned har været en succes for både lærere og elever, skriver TV2 Østjylland.
– I dag er du lidt sur Ellen.
Sådan fik Ellen Sølgaard ofte at vide af sin lillesøster om morgenen. Det var nemlig ikke ligefrem hendes favorittid på dagen.
– Jeg kan godt blive rigtig gnaven, hvis jeg ikke får min søvn, forklarer skoleeleven Ellen Sølgaard til TV2 Østjylland.
Hun er langt fra den eneste. Ifølge en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed får cirka halvdelen af danske unge for lidt søvn.
Men med det nye forsøg i det nye skoleår med at møde en time senere er morgentrætheden lagt på hylden for Ellen Sølgaard.
– Jeg føler virkelig, at jeg har fået nogle gode rutiner om morgenen. Jeg er bare sådan mere glad i det, fortæller Ellen Sølgaard, der selv går i 7. klasse.
Nu kan man godt få et glad ‘god morgen’ og et smil på læben
Jimmie Marud, der er klasselærer for 7. klasse på Th. Langs Skole
Ifølge TV2 Østjylland har Th. Langs Skole kæmpet med elever, der især var uoplagte i de første timer af skoledagen. Efter den første måned af det nye skoleår har billedet dog ændret sig.
– Nu kan man godt få et glad “god morgen” og et smil på læben. Og det er nok der, hvor jeg tydeligst kan se, at der er sket noget i forhold til glæden og samværet i klassen, siger Jimmie Marud, der er klasselærer for 7. klasse på Th. Langs Skole til TV 2 Østjylland.
Hun fortsætter:
– De sidder ikke bare med telefonen og kører hele morgenen, fordi de skal vågne op. De kommunikerer også lidt indbyrdes, når man kommer ind. Så det er dejligt at se.
Et lignende billede bliver tegnet af eleverne, der blandt andet nævner, at de sidder mindre med deres mobiltelefoner fra morgenstunden af.
Den ekstra times nattesøvn har, ifølge eleverne selv, givet dem mere overskud i hverdagen.
– Lige her for tiden, der er skolen bare rigtig god. Det har nok også noget at gøre med, at vi møder senere. Så vi får mere søvn og er mere klar til dagen, siger Jack Brandt fra 7. klasse.
Leder: Påvirker trivslen positivt
Sigrid Baattrup, der også går i 7. klasse, fortæller, at hun på grund af de nye mødetider er blevet bedre til at hjælpe sine klassekammerater i undervisningen.
– Jeg kan mærke, at jeg har mere overskud om morgenen, fortæller hun.
Netop mere overskud blandt eleverne er præcist det, Th. Langs Skole havde håbet på. De kalder selv de nye mødetider for et dannelsesprojekt.
– Jeg har en idé om, at når man trives rigtig godt, så lærer man også mere. Det er hele projektets idé, siger skoleleder Tine Kristensen til TV ” Østjylland.
Skolen afprøver de senere mødetider i en periode på tre år. Derefter skal forsøget evalueres.