Pårørende til døende har ret til at få betalt plejeorlov. Men reglerne for at få plejeorlov fortolkes vidt forskelligt fra kommune til kommune. Det kan have ret store menneskelige omkostninger, og Kræftens Bekæmpelse argumenterer for ændringer i kommunernes praksis på området.
Det oplyser DR på baggrund af en aktindsigt til landets kommuner om, i hvor høj grad ægtefæller, børn og andre pårørende har fået orlov til at passe såkaldte terminale patienter.
DR har fået data om plejeorlov fra 60 af landets kommuner. Tallene viser antallet af sager, hvor kommunerne har standset betalingen til plejeorlov på grund af, at den døende for eksempel er kommet på hospice eller sygehus. Altså der hvor pårørende ikke længere har fået vederlag for at kunne
I eksempelvis Skanderborg Kommune har 202 terminalt syge borgere fået bevilliget pasning med plejeorlov. I samme periode har kommunen stoppet 45 sager.
Lige på den anden side af kommunegrænsen har Silkeborg haft næsten dobbelt så mange sager – 381 – men alligevel blot frataget plejeorloven i 12 sager i den samme periode.
Og tager vi til Sønderjylland, har Aabenraa Kommune i 215 sager ikke stoppet en eneste plejeorlov.
En kort køretur nordpå har nabokommunen Haderslev haft 145 sager – men til gengæld stoppet orloven i 22 sager.
Fagfolk: Det holder ikke
Kommunernes forskellige forvaltninger af Servicelovens paragraf 119 holder ikke. Det mener Dansk Selskab for Palliativ Medicin og Kræftens Bekæmpelse, der i lang tid har efterlyst ændringer i loven for de pårørende og syges skyld.
“Vi mener, at loven skal præciseres,” siger afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse Pernille Slebsager til DR og fortsætter:
“Vi mener ikke, det er rimeligt, at den kan forvaltes så forskelligt, som den bliver i kommunerne i dag. Og vores ønske er, at loven præciseres, så det bliver tydeligt, at kommunerne ikke kan inddrage orloven, heller ikke selvom der bliver behov for ophold på hospice eller hospital undervejs.”
– Men kommunerne bryder ikke loven, når de inddrager plejeorloven ved indlæggelse eller ophold på hospice, så de kan vel ikke klandres?
“Nej, det gør jeg heller ikke. Det er også derfor, vi synes, at loven skal ændres, så det bliver præciseret, at orloven fortsætter, også selvom der er nogle forudsætninger undervejs, der ændrer sig,” siger Pernille Slebsager.
KL har ifølge DR ikke ønsket at stille op til interview. Social- og ældreminister Astrid Krag (S) skriver til DR:
“Jeg vil se nærmere på de forskellige tilgange i kommunerne og på de muligheder, der allerede eksisterer i ordningen i dag, og overveje yderligere tiltag.”