Borgmestrene Jesper Frost Rasmussen (V), Esbjerg, Johannes Lundsfryd Jensen (S), Middelfart, og Frank Schmidt-Hansen (K), Vejen, er i deres byråd ved at finde ud af, hvor sparekniven skal føres i budgettet for 2023. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix (arkiv)
Byrådspolitikere landet over sidder nu og sveder over, hvor man kan spare i budgettet for 2023. I nogle kommuner kommer der opsigtsvækkende nedskæringer. I en kommune er der for eksempel forslag om at lukke alle ungdomsklubber. Se eksempler fra sparekataloger her.
Det er ikke bare sommervarmen, der giver byrådspolitikere sved på panden for tiden. I mange kommuner pibler sveden også frem, fordi byrådsmedlemmerne skal lægge ryg til smertelige besparelser på kommunens budget for 2023. NB-Kommune har kigget i sparekatologer, og her får du eksempler på, hvor man overvejer at overføre kniven i nogle kommuner.
Et af de mere spektakulære spareforslag finder man i Esbjerg Kommune. Her har forvaltningen Børn & Kultur foreslået med effekt fra august 2023 at nedlægge alle ungdomsklubber – undtagen dem, hvor der ikke er forældrebetaling. Det vil i helårs-tal give en besparelse på 1,7 millioner kroner. Det skriver JydskeVestkysten.
Forslaget har straks fået borgere i Esbjerg til at reagere. En kommunalt ansat skriver på Facebook:
“Ét af forslagene er at nedlægge alle ungdomsklubber i Esbjerg Kommune fra august 2023. Det var som at blive ramt af et godstog, da det blev læst.”
JydskeVestkysten vurderer ud fra samtaler med adskillige byrådspolitikere, at det kontroversielle spareforslag med nedlæggelse af ungdomsklubberne næppe bliver til noget. Og sammenligner det med, at Esbjerg Kommune fik stor mediebevågenhed, da administrationen i 2014 indleverede et spareforslag om at fjerne alle sociale arrangementer for beboerne på de kommunale plejehjem, herunder julen, men også nytårs-, fastelavns-, påske- og høstfester samt revyer og udflugter. Job på rådhuset skal nedlægges
I Middelfart sidder man også nu med sparekataloget fremme. Her kan kommunaldirektør Steen Vinderslev oplyse, at man overvejer at nedlægge stillinger på rådhuset.
Ifølge Fyens.dk kan der findes otte millioner kroner ved at fjerne cirka 16 stillinger i administrationen på rådhuset i Middelfart. Fælles for dem alle er, at der ikke skal fyres folk.
“Stillingerne nedlægges ved naturlig afgang, og vi er allerede lidt på forkant og har stillinger, som vi med vilje ikke har genbesat, fordi vi kunne se, hvor pilen pegede hen,” fortæller Steen Vinderslev til Fyens.dk.
I Middelfart håber man at kunne finde en besparelse ved at nedbringe sygefraværet blandt de ansatte i senior- og socialsektoren. Her er det værd at bemærke, at Middelfart er frikommune på ældreområdet.
Ifølge Fyens.dk skal nedbringelsen af sygefraværet ske ved hurtigere opfølgning og overvejelse om alternative jobfunktioner til den sygemeldte for at få vedkommende hurtigere tilbage i arbejde. Kommunen har fået 800.000 kroner fra en statslig forsøgspulje til opgaven.
“Derfor har vi en stærk tro på, at det nok skal lykkes,” siger kommunaldirektør Steen Vinderslev.
Landkommune skal måske spare 100 mio. kr.
I Vejen Kommune vurderer i borgmester Frank Schmidt-Hansen (K) ifølge JydskeVestkysten, at kommunen nok bliver nødt til at finde besparelser for rundt regnet 100 mio. kr. på budgettet for 2023. Det er mange penge i en kommune af Vejens størrelse. Besparelsen svarer til fem procent af servicerammen for Vejen i 2022, som er på rundt regnet to milliarder kroner.
Ifølge JydskeVestkysten har hvert enkelt udvalg og den tilhørende forvaltning i Vejen fået til opgave at finde, hvad der svarer til 2,55 procent af udvalgsbudgettet. Det er nu blevet til et sparekatalog med besparelser for samlet 55 mio. kr..
Frank Schmidt-Hansen vil ikke over for JydskeVestkysten fortælle, hvor han kan se mulige besparelser. Han siger til mediet:
“Det siger næsten sig selv, at med så mange penge, så er vi nødt til at komme rundt i alle hjørner, så der er rigtig mange ting i spil. Det kommer til at gøre ondt.”