Del artiklen:

I maj var letbanetoget i Odense tæt på at støde sammen med andre trafikanter 133 gange. Tallet er siden dalet.

Der er noget, som tyder på, at trafikanterne i Odense er ved at vænne sig til det nye letbanetog i gadebilledet.

I hvert fald er antallet af situationer, hvor letbanetoget og de øvrige trafikanter har været tæt på at støde sammen, faldet markant de seneste måneder.

Det viser tal fra Odense Letbane.

I maj, hvor toget primært kørte i driftstest, blev der registreret 133 situationer, hvor det var ved at gå galt. I løbet af de første 20 dage af august er der til sammenligning noteret 33 nærved-ulykker.

Thomas Friis Brændstrup, der er letbanedirektør for Keolis, som står for driften af letbanen, vurderer, at en af forklaringerne på faldet kan være den store opmærksomhed, der har været på åbningen i medierne.

– Dertil kommer, at passagerer på perroner og i letbanetog visuelt nu fylder. Det er med til at give mere opmærksomhed fra de øvrige trafikanter, siger han i en pressemeddelelse.

Keolis, Odense Letbane og kommunen har i løbet af de seneste måneder løbende haft en dialog om, hvordan man kunne skærpe sikkerheden omkring toget.

Det har ført til justeringer af skiltning og afstribning visse steder i byen, hvor toget og den øvrige trafik mødes.

– Vi har et rigtig godt samarbejde med de øvrige instanser på dette område, både i forhold til de fysiske forhold generelt og i forhold til særlige begivenheder, siger Thomas Friis Brændstrup.

Det er primært, når bilister, cyklister og fodgængere krydser togsporet, at der opstår farlige situationer. Det viser tallene.

Ifølge direktøren er det tilfældet, fordi det eksempelvis kan være svært for letbaneføreren at forudse, hvis en bilist vælger at køre over for rødt lys, eller hvis en fodgænger pludselig træder ud på sporet uden for de markerede overgange.

I perioden fra 27. april til 19. august blev der i alt registreret 323 nærved-ulykker. 161 af dem involverede bilister.

/ritzau/