
I flere kommuner drøfter politikerne lige nu, om man skal søge om at få lov at hæve skatten i 2023. Det er en følsom diskussion, for skattestigninger er aldrig populære. I Køge har byrådet truffet en beslutning.
Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk
Skal vi sætte skatten op i 2023? Den svære overvejelse gør man sig for tiden i flere kommuner. I Køge og Slagelse er der truffet en beslutning, mens der er eller har været lokalpolitiske drøftelser i blandt andre Dragør, Morsø og Frederiksberg om skattestigninger.
Politisk får man sjældent bifald fra borgerne for at hæve kommuneskatten. Men eftersom der er tre år til næste kommunalvalg i 2025, så er det politisk mindre risikabelt at hæve skatten i 2023.
I Køge Kommune har et flertal besluttet, at søge Indenrigs- og Boligministeriet om at kunne hæve skatten med 0,65 procentpoint i 2023. Det er ifølge en meddelelse fra kommunen et flertal i Økonomiudvalget bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Bent Sten Andersen (løsgænger), der har truffet den kontroversielle beslutning.
“Vi ønsker alle de bedste rammer for vores børn, for samfundets ældre og for alle dem ind i mellem, som også er en kommunes ansvar. Køge Kommune er i dag en lavbeskatningskommune – og et flertal i Økonomiudvalget er enige om, at det ikke hænger sammen med de krav til udvikling, vi oplever,” siger siger borgmester Marie Stærke (S) og fortsætter:
“Køge skal stadig være en kommune, hvor nye borgere har lyst til at slå sig ned, og hvor man som borger får en god service og den hjælp, man har brug for Derfor har flertallet besluttet, at en skattestigning den mest fornuftige løsning.”
Venstre vil ikke være med
Medlem af byrådet i Køge for Venstre Ken Kristensen afviser, at der er behov for skattestigning i vækstkommunen.
Han peger ifølge Sn.dk først og fremmest på, at Danmark har verdens højeste skattetryk og argumenterer for, at skatten ikke bør stige i Køge.
Derudover henviser Venstre-politikeren til en nyhed i Sn.dk om, at Køge Kommunes beskatningsgrundlag stiger med fem procent i 2023. Det er den største stigning blandt alle landets kommuner, som tidligere omtalt i NB-Kommune.
På den glæde baggrund af stigende beskatningsgrundlag siger Ken Kristensen til Sn.dk:
“Der kommer borgere til Køge, som tjener mere, og vi får mere ind i skatteindtægter. Det er over 10.000 kroner per borger, og det er voldsomt meget og en god indtægt, vi får, uden at hæve skatten.”
Forhøjelse vil bringe Køge op på gennemsnittet
Ønsket om skattestigning vil betyde, at Køge Kommune på beskatningsgrundlag kommer nogenlunde på niveau med landsgennemsnittet, og det vil modsvare behovet for at udbygge kommunens fysiske rammer, ligesom det nuværende serviceniveau i vid udstrækning vil kunne bibeholdes. En skattestigning vil også gøre, at byrådet ikke i samme omfang skal gennemføre ubehagelige besparelser på budgettet for 2023.
Sidste gang skatten blev hævet i Køge Kommune var i 2010, hvor grundskyldspromillen (skat på værdien af egen bolig) blev sat op.
I dag er Køge en lavbeskatningskommune set i forhold til andre vækstkommuner, oplyser kommunen. Køge har således ingen dækningsafgift, som er en særskat, kommunen kan pålægge erhvervsvirksomheder. Boligejerne betaler en lavere grundskyld end den gennemsnitlige kommune i Region Sjælland, ligesom personskatten i Køge Kommune også er lavere.
Fakta om proces
Det er som nævnt Indenrigs- og boligministeriet, der beslutter, hvilke kommuner, der kan hæve skatten. Kommuner, der ønsker at hæve skatten, skal opfylde en række kriterier – og på samme tid gælder, at for at én kommune kan hæve skatten, skal andre kommuner sætte skatten tilsvarende ned.
Ansøgningsfristen er den 9. september 2022, og herefter får kommunerne besked om hvorvidt en skattestigning bliver muligt inden udgangen af september.
Fakta om skat i Køge
Indkomstskatten i Køge Kommune er på 24,90 procent, mens landsgennemsnittet ligger på 24,98 procent. Kommunerne i Region Sjælland har en gennemsnitlig indkomstskat på 25,28 procent.
Grundskyld på almindelige ejendomme ligger i Køge Kommune på 21,038 promille, mens den gennemsnitligt for kommuner i Region Sjælland er på 25,657 promille.
Beskatningsgrundlag er en sammenvejning af grundskyld og indkomstskat.
Kilde: Køge Kommune