Odense, Lemvig, Bornholm og 68 andre kommuner oplever stigende ledighed. Det er ikke alarmerende, men der er bekymring for stigende ledighed i efteråret. Se udviklingen i din kommune her.
Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk
Ledigheden er steget en anelse i 71 kommuner fra april til juni. Stigningen behøver ikke give panderynker, men udsigterne for arbejdsløsheden i efteråret/vinteren kan være dystre.
Ifølge nye sæson-korrigerede tal fra Danmarks Statistik har andelen af ledige i arbejdsstyrken ligget konstant på 2,5 procent fra april til juni.
Der er dog ikke desto mindre 71 kommuner, der fra april til juni har oplevet en stigning i andelen af ledige i arbejdsstyrken. Den største stigning i sæsonkorrigerede ledighed har været i Lemvig med 0,9 procentpoint, mens det for mange kommuner drejer sig om små stigninger på 0,1 eller 0,2 procentpoint.
(Artiklen fortsætter under grafikken)
I den store kommune Odense er andelen af ledige i arbejdsstyrken steget fra 3,0 til 3,2 procent fra april til juni. Og det er lidt surt, mener rådmand.
“Det ærgrer mig, at ledigheden nu stiger igen. Det understreger blot, at vi hele tiden skal stå på tæer for at få så mange odenseanere som muligt i job – ikke mindst i en tid, hvor stigende renter, inflation, høje priser på fødevarer og krig i Ukraine kaster mørke skygger over fremtiden,” siger beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt (V) i en pressemeddelelse og fortsætter:
“Det kræver et langt sejt træk, hvor vi skal blive ved med at prioritere vores stærke kontakt til de lokale virksomheder, og så skal vi have flere ikke-vestlige i job.”
Odense indtager en 10. plads i ledighedsplaceringen i juni 2022. Det vil sige, Odense har landets 10. højeste ledighedsprocent. København ligger lidt over med en ledighed på 3,3 procent, mens Aarhus ligger lidt under med en andel på 2,9 procent.
Ukrainere spiller ind
På landsplan er ledigheden målt i personer steget lidt de seneste måneder. Det skyldes blandt andet de tusinder af nytilkomne ukrainske flygtninge, der vurderes jobparate, og som modtager en eller anden form for offentlig ydelse.
På den måde tæller disse mennesker med i statistikken.
Ifølge Danmarks Statistik er antallet af ledige ukrainere steget fra 3300 i maj til 4500 i juni. I samme periode steg antallet af ledige på landsplan med 1900 til 73.300 personer, skriver Ritzau. Ukrainerne udgør altså en stor del af stigningen.
I Dansk Erhverv kalder seniorøkonom Kristian Skriver det for “udramatisk”, når ledigheden stiger, fordi ukrainske flygtninge vurderes jobparate.
“Det er i stedet ret positivt, at de ukrainske flygtningen er så tæt på arbejdsmarkedet.”
“Det gør vejen til job endnu kortere, og det vil være en hjælpende hånd for de mange danske virksomheder, der har svært ved at skaffe arbejdskraft,” siger Kristian Skriver til Ritzau.
Den nuværende arbejdsløshed er historisk set ekstrem lav. Men desværre kan det gå hen og stige i efteråret/vinteren.
“Når vi ser fremad, er der udsigt til at ledigheden skal stige, fordi ukrainske flygtninge bliver erklæret ledige. Samtidig vil de forværrede vækstudsigter for dansk økonomi øge ledigheden,” siger Kristian Skriver til Ritzau.