Del artiklen:
- Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix (Arkiv)

Det er ifølge FOA et kæmpe problem, at ansatte i ældreplejen bruger mere og mere tid på unødig dokumentation.

Medarbejdere i ældreplejen bruger mere tid på at dokumentere deres arbejde. 

I gennemsnit bruger en medarbejder i ældreplejen 50 minutter om dagen til dokumentation. Det er det højeste niveau siden 2009.

Det viser en undersøgelse med over 2000 svar fra fagforbundet FOA. Det skriver Jyllands-Posten.

Fra 2019 til 2022 er tiden ved computeren steget fra 43 minutter til 50 minutter, viser undersøgelsen, som FOA siden 2009 har foretaget med jævne mellemrum. I 2009 blev der dagligt brugt 45 minutter på dokumentation i snit.

Ifølge formand for ældreområdet i FOA Torben Klitmøller Hollmann er en del af de oplysninger, som hans medlemmer bruger tid på at taste ind, unødvendige.

Og det er et problem, da der mangler hænder i ældreplejen.

– Vi bruger tid, som vi ikke har, på at dokumentere noget, som i virkeligheden ikke er nødvendigt. Og i sidste ende tager det tid fra borgeren.

– Vi dokumenterer ofte for at stille nogen tilfredse – nogen, som ikke stoler på, at vi gør vores arbejde. For eksempel at fru Hansen har været i bad, så de pårørende kan se, at hun har været i bad, siger han til Ritzau.

Han mener, at meget af den dokumentation, som de skal udføre i ældreplejen, er udtryk for mistillid til medarbejderne.

Et forslag om en ny ældrelov var et af de helt store emner i statsminister Mette Frederiksens (S) nytårstale. Her sagde hun blandt andet, at der går for meget tid med proces, bureaukrati, kontrol og skemaer. 

Hun fortalte videre, at man med en ny ældrelov vil afskaffe “den omfangsrige regulering og lovgivning på ældre området og starte helt forfra”.

Regeringens udspil til ældreloven ventes at blive fremlagt til efteråret.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) peger på den kommende ældrelov som en af løsningerne på udviklingen, oplyser hun til Jyllands-Posten.

Kommunernes Landsforening, KL, skriver til Ritzau, at det er et vigtigt fokusområde at finde det rette niveau for dokumentation i ældreplejen.

Dette drøfter KL både med medarbejderorganisationerne og regeringen i forbindelse med udarbejdelsen af den nye ældrelov.

/ritzau/