Fire ud af ti byrådsmedlemmer: Dagsordenerne skal forkortes
Del artiklen:
Fra venstre byrådspolitikerne: Kate Svarrer, Ballerup, Lars Hoppe Søe, Næstved, og Lars Axel Nielsen, Randers. - Foto: Næstved, Randers og Ballerup kommuner
Fire ud af ti byrådsmedlemmer har et budskab til borgmestre og kommunaldirektører: Dagsordenerne til byrådsmøder skal være kortere og mere koncentrerede om det politiske indhold. ‘Generelt er byrådsmødernes dagsordener alt for meget præget af administrative udredninger,’ siger erfarent byrådsmedlem.
En stor del af medlemmerne af kommunalbestyrelser har et klar budskab til deres kommunaldirektører og borgmestre: Dagsordenerne til byrådsmøder skal være kortere og have større fokus på det, som politikerne skal vurdere.
Det fremgår af en rundspørge gennemført af NB-Kommune. I rundspørgen til alle landets kommunalbestyrelsesmedlemmer er et af spørgsmålene, hvorvidt de er enige i, at dagsordenerne til byrådsmøderne bør være kortere og have mere fokus på, hvad der politisk skal tages stilling til. Hertil svarer 41 procent, at de enten er enige eller delvist enige i, at der skal gøres mere for at gøre dagsordener kortere og koncentreres mere omkring det politiske. 36 procent er uenige eller delvist uenige i påstanden, mens 23 procent hverken er enige eller uenige.
(Artiklen fortsætter efter grafikken)
Det er ingen hemmelighed, at der i kommunalbestyrelserne er stor forskel på, hvor mange politiske partier eller lokallister, der er repræsenteret. Og mens de store byrådsgrupper kan fordele medlemmerne i udvalg og dermed sprede arbejdsbyrderne rundt på flere personer, så er det straks en helt anden sag for byrådsmedlemmer uden flere partikolleger.
NB-Kommune har talt med flere byrådsmedlemmer, der beskriver, hvordan det ofte er forholdet i netop deres byråd og kommune, der gør, at de gerne så dagsordenerne forkortet. Det gælder blandt andre Jette Svarrer, der blev valgt ind ved kommunalvalget forrige år for de Konservative i Ballerup Kommune, men som nu er løsgænger. Hun er medlem af Socialudvalget: “Det er sådan set fint med den tekniske gennemgang i dagsordenen. Men når den er for lang, så får man ikke læst op på detaljerne inden møderne – man når simpelthen ikke igennem det hele, når der er 30 punkter. Man risikerer at miste detaljerne og nuancerne i sagerne, som man skal stemme ja eller nej til. Jeg synes, at de helt generelt skal skæres til, så de ikke er så lange,” siger Kate Svarrer til NB-Kommune.
Kate Svarrer. Foto: Ballerup Kommune.
Lars Axel Nielsen fra Nye Borgerlige i Randers Kommune peger på helt lokale forhold som årsdag til, at byrådsmøder og dagsordener bliver for lange. Han er næstformand i Omsorgsudvalget og medlem af Socialudvalget og blev valgt ind i 2012. “Nu vil jeg ikke skælde ud på nogen, men hvis der blev skåret ned på enkeltsagerne, der skal behandles på byrådsmødet, så kunne vi skære en tredjedel ned på omfanget af dagsordenen – og det gælder stort på alle møder. Jeg synes, at de fleste mindre sager bør diskuteres og løses i udvalgene og ikke fylde op på byrådsmøder,” siger Lars Axel Nielsen til NB-Kommune.
Lars Axel Nielsen. Foto: Randers Kommune.
Lars Hoppe Søe fra Radikale Venstre er næstformand i Økonomiudvalget og formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Næstved Kommune og valgt ind første gang i 2005. Han mener, at politikerne får præsenteret alt for akademisk og lange udredninger i dagsordenerne fra embedsfolkene:
“Generelt er byrådsmødernes dagsordener alt for meget præget af administrative udredninger, som ikke har noget med den politiske beslutningsproces at gøre. Det er tydeligvis embedsfolk, der ikke formår at hive politikken frem. De skal i bund og grund blive bedre til at få hevet de politiske forskelle og muligheder frem og lade embedsmandssproget tilbage,” siger Lars Hoppe Søe til NB- Kommune.
Et styrket offentlig-privat samspil kan medvirke til at optimere den kommunale opgavevaretagelse. Det mener et flertal af kommunalpolitikerne på tværs af partifarve i en undersøgelse. Dansk Industri ser frem til, at byrådsmedlemmerne letter foden på bremsen.