Under afsluttende forhandlinger: SF vil have alle skoler sat fri
Del artiklen:
SF ønsker mere frihed for kommuner og folkeskoler inden forhandlinger torsdag om frihedsgrader med regeringen. - Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix (Arkiv)
Drop forsøgene med at sætte skoler i enkelte kommuner fri i forhold til lovgivningen. Nu er det tid til at frigøre alle folkeskoler i kommunerne, hvis de ønsker det, mener SF. Udmeldingen kommer under afsluttende forhandlinger om frikommuneforsøg.
Her torsdag mødes partierne i Folketinget til forhandlinger om, hvilke grader af frihed fra gældende regler, folkeskolerne skal have i kommuner, hvor man vælger netop det område inden for regeringens frihedsforsøg.
Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde i sin seneste nytårstale, at frihedsgrader i Holbæk og Esbjerg Kommune også skal kunne gives til skoler i resten af landet. Men siden slog statsministeren fast, at hver kommune kun må sætte ét af de tre velfærdsområder (skole, dagtilbud og ældre) fri. Men det mener SF ikke er en god idé. Det skriver magasinet Folkeskolen.
Partiet ønsker i stedet, at alle landets folkeskoler skal have samme frihed som i Esbjerg og Holbæk kommuner, der forrige år på folkeskoleområdet blev en del af frikommuneforsøgene.
Jacob Mark, undervisningsordfører i SF, siger, at der skal mere vidtrækkende frihedsgrader til for alle kommuner:
”Vi skal forlænge det nuværende forsøg fra kun at gælde tre år til faktisk at gælde et helt skoleforløb, og det skal gælde for alle landets skoler,” siger Jacob Mark til Folkeskolen.
Han mener, at der ikke er brug for et nyt forsøg, der ikke omfatter alle landets folkeskoler.
”Jeg har fulgt Holbæk meget tæt, og det går jo fremragende. Frihed skaber motivation, lyst og glæde hos både elever og voksne. Så der er ikke behov for flere knopskydninger med frihed forskellige steder i landet, og man binder tilmed kommunerne til kun at måtte give frihed til et af de tre områder,” siger Jacob Mark, som er bosat i Holbæk og forlovet med kommunens borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S).
“Så hvis man giver frihed til skolen, må de ikke også give frihed til dagtilbuds- og ældreområdet. Den tanke er vi grundlæggende imod”, siger Jacob Mark til Folkeskolen og understreger, at det bør være alle landets folkeskoler, der får muligheden for at frigøre sig i et helt skoleforløb og ikke blot tre år.
Kommunaldirektører bør vænne sig til, at de er i større risiko for at blive fyret. Og at der skal bruges flere kræfter på relationsdannelse og sociale medier. Det vurderer panel af ledelseseksperter og kommunaldirektører.