
Aalborg Kommune er i fuld gang med at afskaffe overflødige regler på både ældre- og børneområdet. Processen er vendt på hovedet i forhold til den sædvanlige tilgang til afbureaukratisering. Alene på ældreområdet fjernes nu 122 regler.
Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk
Politikerne i det nordjyske satte sig i januar for at få muget ud i overflødige regler, der gør hverdagen sur for embedsmænd og borgere. Nu begynder de første resultater at melde sig. Alene på ældreområdet fjernes nu 122 regler i Aalborg Kommune.
Aalborg Byråd besluttede 17. januar at fjerne alle interne regler, dokumentationskrav og administrative opgaver, som ikke er lovpligtige. Konceptet er at tage udgangspunkt i, at alle regler afskaffes, og derefter skal forvaltning/politikere finde argumenter for de regler, som ønskes opretholdt. Det er en anden afbureaukratiserings-procedure end den vanlige, hvor udgangspunktet er at luge ud i eksisterende regler.
Forvaltningen Senior og Omsorg i Aalborg Kommune har netop gennemført første fase af afbureaukratiserings-projektet på ældreområdet.
På baggrund af de indmeldte regler, dokumentationskrav og administrative opgaver samt en valideringsproces – er der registreret 412 konkrete regler, hvoraf 290 indstilles til fastholdelse mens 122 ophæves. De regler der fastholdes, understøtter kerneopgaven eller er af hensyn til f.eks. patientsikkerheden. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Aalborg Kommune.
På Børn og Unge-området i kommunen har man fået hele 1400 input til arbejdet med afbureaukratisering.
Alle medarbejdere skal være med
Senior og Omsorg har inddraget alle arbejdspladser i forvaltningen i processen. Alle medarbejdere har haft mulighed for at melde ind og bidrage i forhold til at skabe overblik over de regler der findes på området og dernæst vurdere om reglerne er meningsfulde eller ej, oplyser kommunen.
“Det var vigtigt for os, at alle medarbejdere i Senior og Omsorg havde mulighed for at give deres mening til kende i den her proces – også anonymt. Vi ville sikre os, at alle regler kom i spil” siger rådmanden for Senior og Omsorg, Kristoffer Hjort Storm (løsgænger) og tilføjer:
“Vi kunne ikke have lavet en så grundig proces uden indspark fra medarbejderne. Det har samtidig givet den enkelte arbejdsplads et blik for at kigge på gældende regler og vurdere, om der er behov for dem.”
Lægger en dæmper på ideer til nye regler
En af de store gevinster ved processen er ifølge kommunen, at der er blevet skabt større opmærksomhed på regler i det hele taget og derved også en forventelig tilbageholdenhed med at ‘finde på’ nye regler, hvis der pludselig opstår et behov for ‘regulering’ af arbejdsprocesser ude på den enkelte arbejdsplads.
En anden erfaring processen har givet er, at langt de fleste af de regler, der gælder på ældreområdet, er regler, der understøtter kerneopgaven og giver sikkerhed for både borgeren og medarbejderen.
Meget at hente i ændring af IT-system
I næste fase af afbureaukratiseringsprocessen vil Senior og Omsorg gennemgå sin dokumentation og det IT-system, der håndterer dokumentationen. De store gevinster ligger i mere effektiv dokumentation, mener man i forvaltningen.
Senior og Omsorg er afhængig af nationale initiativer for at komme helt i bund, men meget kan forvaltningen selv gøre. Det arbejde er allerede gået i gang og potentialet for at frigøre mere tid til kerneopgaven er væsentligst større end den gennemførte fjernelse af regler.
“Ved første øjekast har vi måske ikke fjernet så mange regler, som vi havde forventet, men det bliver i den grad opvejet af den erfaring og den viden, vi har fået, i forhold til hvor der skal sættes ind og handles efterfølgende, hvis vi vil afskaffe unødvendigt bureaukrati og skaffe mere tid til kerneopgaven samt et bedre arbejdsmiljø for vores medarbejdere”, siger Kristoffer Hjort Storm.
Spændende for børn og unge
Også på børn og unge-området kommer der til at at ske noget i Aalborg. Som nævnt har forvaltningen Børn og Unge fået ikke mindre end 1400 input til regel-sanering. Processen følges tæt af rådmand for Børn og Unge Morten Thiessen og resten af Børne- og Undervisningsudvalget.
“Der er kommet over 1400 input ind til arbejdet med ‘Mere tid til kerneopgaven’, og det vidner om medarbejdere, ledere og borgere, der alle har et stort engagement i forhold til at give vores børn og unge de bedst mulige vilkår,” siger siger Morten Thiessen i en pressemeddelelse og fortsætter:
“Vi har i fællesskab lavet et grundigt serviceeftersyn af hele dagtilbudsområdet, og vi er nu klar til at foretage en række ændringer, som vi håber, vil skabe mere tid til børnenes trivsel, læring og udvikling på 0-6 årsområdet.”