
Inger Støjberg præsenterer torsdag sit nye parti. Men ifølge politisk redaktør præsenterer hun intet konkret og siger: ‘Man kunne have forventet, at hun havde en klarere politisk retning’. Se her hvad partiet vil.
Inger Støjberg præsenterer hverken en klar politik eller andre kandidater end sig selv.
Det vurderer Casper Dall, politiske redaktør for Avisen Danmark. Han mener, at hendes søsætning af det nye parti Danmarksdemokraterne er “en kende skuffende”.
– Hun har jo varmet op til det her i virkelig, virkelig lang tid, siger Casper Dall.
– Der synes jeg godt, man kunne have forventet, at hun havde en klarere politisk retning, end at hun blot støtter Arne-pensionen og ikke afviser, at Jakob Ellemann kan blive statsminister, siger han.
Ifølge Dall er Inger Støjberg helt bevidst uklar, da hun på den måde ikke skræmmer potentielle vælgere og vælgererklæringer væk.
– Så er der stadig rigtig mange af hendes tilhængere og følgere, der kan tænke alle mulige ting ind. Altså tænke deres egne kæpheste ind i det her parti og dermed også gå ind og give hende en vælgererklæring.
For at blive opstillingsberettiget til at stille op til Folketinget, skal man have 20.000 vælgererklæringer.
– Det har hun tænkt sig at bruge sommeren på, siger Dall.
Støjberg: Hårdere udlændingepolitik
Torsdag morgen bekræfter den rigsretsdømte tidligere Venstre-minister Inger Støjberg til Skive Folkeblad (på hendes hjemegn), at hun starter et nyt parti, som hedder Danmarksdemokraterne.
– Det er mig, der har stiftet det nye parti, Danmarksdemokraterne, siger hun til avisen.
Det er bare fem uger siden, at hun fik sin fodlænke af efter at have afsonet en dom på 60 dages ubetinget fængsel fra sit hjem i Hadsund. Det er i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar.
Ifølge Inger Støjberg skal det nye parti handle om meget mere end hård udlændingepolitik, hvilket ellers er det område hun i mange år har markeret sig på.
Det oplyser Inger Støjberg i interviewet med avisen, hvor hun fremhæver, at partiet vil sætte fokus på Danmark uden for København.
Danmarksdemokraterne er ikke et protestparti, og hvis det kommer i Folketinget, er planen at indgå i forhandlinger og forlig, lyder det fra Støjberg.
– Efter hun blev stemt ud af Folketinget har det vist sig, at hun har ganske mange tilhængere og fans. Men spørgsmålet er, om det er vælgere. Om de sympatiserer med hende, når hun ikke længere er med i Venstre, siger Casper Dall.
FAKTA: Det vil Støjberg og Danmarksdemokraterne
Støjbergs nye parti skal ikke være et protestparti, men i stedet forsøge at få indflydelse og indgå forlig.
Det nye parti Danmarksdemokraterne har ikke et partiprogram endnu, men kvinden i front, Inger Støjberg, har givet interview til flere medier om, hvad det nye parti vil stå for.
Her kan du læse mere om, hvad partiet vil:
* Danmarksdemokraterne skal ikke være et protestparti, men skal indgå i forhandlinger og forlig og forsøge at søge indflydelse.
* Inger Støjberg vil gerne have sat skatterne ned, men “der skal være penge til det”, siger hun til Avisen Danmark. Hun vil gerne være med til at sænke topskatten.
* Ud over en stram udlændingepolitik, som er det, Inger Støjberg i mange år er blevet forbundet med, vil forbindelsen mellem land og by fylde meget for partiet.
Det gælder for eksempel på sundhedsområdet, hvor der skal være “ordentlig” lægedækning i hele landet. Det skal ske ved at sikre, at det også er attraktivt at være praktiserende læge i provinsen.
* I forhold til den grønne omstilling fremhæver Inger Støjberg, at det er vigtigt, at der fortsat kan produceres i Danmark, og at virksomheder ikke “jages ud” af landet.
* Inger Støjberg vil ikke afskaffe muligheden for tidligere tilbagetrækning – den såkaldte Arne-pension – som flere partier i blå blok ønsker at rulle tilbage.
* Danmarksdemokraterne vil ikke arbejde for at melde Danmark ud af EU. Men Inger Støjberg siger til Avisen Danmark, at hun drømmer sig tilbage til tiden med EF, før der var noget, som hed EU.
Partiet er altså mere EU-skeptisk end Venstre, men mindre EU-modstander end DF.
* Inger Støjberg vil pege på en borgerlig statsminister, men vil ikke forholde sig til, om det skal være den konservative formand, Søren Pape Poulsen, eller Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.
Kilder: Avisen Danmark og Skive Folkeblad.
/ritzau/hai