Også plejepersonalet bør blive tilbudt endnu et vaccinestik, mener sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF). - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix /(arkiv)

Skal ældre sikres bedst mod corona, skal også medarbejdere på plejehjem tilbydes vaccine, mener borgmester.

Fra september kan alle plejehjemsbeboere blive vaccineret igen. Det blev præsenteret på onsdagens coronapressemøde.

Men også personalet på plejehjemmene under 50 år burde tilbydes endnu et vaccinestik. Det mener Sisse Marie Welling, som er sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune (SF).

På pressemødet blev der lagt vægt på, at især de ældste borgere er sårbare for coronasmitte. Derfor skal alle over 50 år tilbydes endnu et vaccinestik i efteråret.

Borgmesteren er overordnet glad for, at sårbare grupper får mulighed for vaccine.

– Jeg forstår til gengæld overhovedet ikke, at man ikke tager sundhedspersonalet med i den vaccineplan, som man laver fra start, siger Sisse Marie Welling.

Medarbejdere på landets plejehjem samt i hjemmeplejen skal kunne blive testet flere gange om ugen.

Men det er ikke nok, hvis det står til Sisse Marie Welling.

– Vi har brug for at beskytte vores ældre så meget som overhovedet muligt ude på plejehjemmene. Også selv om de måtte være vaccineret, så vi får så lidt smitte som overhovedet muligt derind, siger hun.

Derudover har hun som sundheds- og omsorgsborgmester svært ved at tiltrække medarbejdere til især SOSU-stillinger. Aktuelt er det hver anden stilling, som Københavns Kommune slår op, der ikke bliver besat.

Derfor kan en ny coronabølge vælte korthuset, når det kommer til at få vagtplanerne til at gå op, fremhæver hun.

– Det er rigtig vigtigt at så få af vores medarbejdere overhovedet bliver syge af corona, når den næste bølge rammer, fordi vi i forvejen har rigtig svært ved at sikre, at nok medarbejdere møder på arbejde og passer vores ældre, siger hun.

– Vi er rigtig sårbare, når det kommer til at sikre den hjælp, de ældre har så meget brug for, hvis store dele af vores medarbejdere lægger sig syge på samme tid, siger Sisse Marie Welling.

Fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, lyder det, at strategien er skiftet til, at myndighederne nu fokuserer på at bekæmpe alvorlig sygdom. Derfor er det beboere på plejehjemmet, der skal vaccineres – ikke personalet.

– Det altoverskyggende hovedsigte er at bekæmpe alvorlig sygdom. I forhold til vacciner på et plejehjem er det vigtigste, vi kan gøre, at tilbyde vaccinen til beboerne, som er de sårbare og til den del af personalet, der er i risiko for at blive alvorlig syg, siger han.

Tidligere var strategien at bryde smittekæder. Og her gav det mening at vaccinere frontpersonale. Den strategi er myndighederne dog gået væk fra, fordi vaccinerne ikke viste sig at være effektive mod netop det, forklarer Søren Brostrøm.

Sundheds- og plejepersonale vil blive tilbudt vaccine mod influenza.

/ritzau/