Skærer finansminister Nicolai Wammen (S) i selve anlægsrammen, så bliver kommunerne kørt over to gange. Det siger KL-formand Martin Damm (V) til NB-Økonomi, inden han trådte ind til økonomiforhandlingerne i Finansministeriet tirsdag formiddag.
“Selv med de prisstigninger, der har været, så tilføjer regeringen, at man skal ned i anlæg. Men de prisfremskriver jo ikke anlæg, før de siger tallet. Så bliver kommunerne jo kørt over to gange. Både på prisstigninger og et lavere beløb på anlæg. Det duer jo ikke,” siger Martin Damm til NB-Økonomi.
Kommunernes Landsforening (KL) er væbnet til tænderne med analyser, der udgives på Momentum, op til økonomiforhandlingerne om budget 2023.
I dag udkom en analyse, der viser, at 51 procent af kommunerne – ud af de 91 kommuner, der har svaret på analysen – allerede på nuværende tidspunkt i 2022 skærer i anlægsrammen. Det gør de ved enten at udsætte anlægsprojekter eller helt at droppe dem.
Den tendens beskrev NB-Økonomi også tilbage i marts 2022. Her kunne man i flere af landets kommuner læse i deres referater og dagsordener fra økonomiudvalgene, at anlægsopgaver blev udskudt.
Flere økonomer har peget på, at hvis man putter for meget brænde på anlægsbålet, så vil det blusse op og for alvor forårsage en overophedning af økonomien. Det gælder ikke kun på de kommunale anlæg, men regeringen har slået fast, at man ønsker flere offentlige investeringer på navnlig klima og forsvarsområdet.
Men det argument køber KL ikke, når det kommer til kommunerne.
Kan det ikke være okay i en krisetid at skære i anlæg, hvor økonomer siger, at man ikke skal putte mere brænde på bålet i forhold til overophedning?
“Det gør vi heller ikke. Ud af alle anlægsaktiviteter i Danmark, der udgør kommunerne et sted mellem syv og otte procent. Hvis vi skal sidde og variere inden for en halv procent af landets samlede anlæg, det er jo ikke det, der vælter læsset,” forklarer Martin Damm med henvisning til de milliarder, som regeringen har ønsket at nedbringe anlægsrammen med.
KL er således ikke klar til bare at godtage regeringens ønske om at nedbringe anlægsrammen. De har udset sig flere sværdslag, som de som kommunernes repræsentanter skal slå.
“Vi har anlægsslaget, som skal tages,” siger Martin Damm.