Kontanthjælp: Stor kommunal forskel på sager med fejl i udbetalinger
Del artiklen:
Mens Lolland Kommune uretmæssigt har trukket kontanthjælpsmodtagere for penge i 353 sager om 225-timersreglen, har Læsø som den eneste kommune ikke fundet en eneste sag, hvor det er sket. Find din kommune på kortet, hvor du også kan se, hvad det kommer til at koste.
Der er stor forskel på det antal sager, hvor kommunerne uretmæssigt har trukket enlige kontanthjælpsmodtagere i ydelse på grund af 225-timersreglen, – selvom de på grund af blandt andet helbredsproblemer var undtaget for reglen.
Kontanthjælpsmodtagere fra 4.396 sager har fået pengene tilbage, mens 1.313 sager ikke var genoptaget endnu, da kommunerne indberettede sagerne.
Det viser en opgørelse, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har sendt til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.
Mens Læsø har oplyst til STAR, at kommunen i nul sager fejlagtigt har trukket i kontanthjælpen på grund af 225-timersreglen, er det sket 335 gange i Lolland Kommune siden 2016.
16 kommuner har fejlagtigt trukket penge i under ti sager, mens 23 kommuner uretmæssigt har trukket i kontanthjælpen i over 100 sager. Som det ses på kortet nedenfor, er det både små og store kommuner, der ligger i det blå felt, som er de kommuner, der har trukket i ydelsen i flest sager.
Opgørelsen viser i langt de fleste kommuner ikke, hvor mange personer, der ved en fejl har fået udbetalt for lidt, men i hvor mange sager. En kontanthjælpsmodtager kan godt være blevet undtaget for 225-timers reglen flere gange på grund af skiftende helbredsproblemer eller lignende.
Der er i alt sket fejl i 6.766 sager, men i 884 af sagerne får kontanthjælpsmodtagerne ikke pengene tilbage. Kommunerne vurderer, at 168 sager er forældet, men der i 716 sager ikke er ‘grundlag for forhøjelse af hjælpen.’
STAR og beskæftigelsesministeren har siden december 2020 rykket kommunerne for opgørelser over fejl i udbetalinger til enlige kontanthjælpsmodtagere, efter at STAR opdagede dem ved et tilfælde.
Kortet nedenfor viser, hvordan sagerne er fordelt i de enkelte kommuner i forhold til 10.000 indbyggere. Igen: Det er ikke personer, der er ramt, men sager pr. kommune, der er opgjort. Den sammenligning har vi lavet for at få et indtryk af hvilke kommuner, der har haft flest fejl i udbetalingen.