Del artiklen:
(Arkiv) Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil fortsætte kontrollen af kommunernes administration af 225-timersreglen.
(Arkiv) Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil fortsætte kontrollen af kommunernes administration af 225-timersreglen. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kommunerne har uretmæssigt trukket enlige kontanthjælpsmodtagere i ydelse i alt 5.700 gange på grund af 225-timersreglen, selvom de var undtaget. Kommunerne er nu i gang med at tilbagebetale i alt 19 millioner kroner, skriver beskæftigelsesministeren.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

Siden 225-timersreglen blev indført i 2016, har kommunerne i 5.700 sager uberettiget trukket enlige kontanthjælpsmodtagere i ydelse for ikke at leve op til reglen på trods af, at de var blevet undtaget for den. Det skriver NB-Beskæftigelse.

Kommunerne skal i alt tilbagebetale knap 19 millioner kroner til langt de fleste af de kontanthjælpsmodtagere, der har fået udbetalt for lidt. Det fremgår af en orientering, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har sendt til Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Kontanthjælpsmodtagere i to tredjedele af sagerne har fået pengene udbetalt, mens den sidste tredjedel af sagerne ikke var genoptaget endnu, da kommunerne rapporterede til STAR.

“Der har således været tale om et omfattende antal sager, hvor udsatte borgere ikke har fået de penge, de har krav på. Jeg er derfor glad for, at der nu bliver ryddet op,” skriver ministeren i brevet.

Han understreger, at der kan være begået fejl i flere sager, ‘da kommunerne løbende i deres arbejde revurderer sager og efterbetaler beløb til borgerne.’ Derfor er den opgørelse, som Peter Hummelgaard har sendt til politikerne, ‘et udtryk for status på tidspunktet for indsendelse af redegørelser fra kommunerne.’

Han skriver videre, at en af årsagerne til problemet kan ligge i et IT-system, Kommunernes Ydelsessystem (KY).

“Det er kommunerne, der er ansvarlige for at IT-understøttelsen lever op til gældende regler,”  skriver ministeren.

Mere kontrol

Kommunerne slipper ikke med den manuelle gennemgang af sager siden 2016, de har gennemført indtil nu. De skal også undersøge, om gifte kontanthjælpsmodtagere uretmæssigt er blevet trukket i ydelse på grund af 225-timersreglen. 

Samtidig kommer der mere kontrol. Overholdelse af 225-timersreglen vil indgå som et selvstændigt kontrolpunkt i kommunernes revision i 2021.

Samtidig vil STAR lave en en fokusrevision om kommunernes administration af 225-timersreglen og vil også ‘være med til at afdække, om der sker andre fejl i administrationen af 225-timersreglen i kommunerne.’