Politikere i frikommuner: Alle landets skoler bør sættes fri
Del artiklen:
Politikerne Ulla Koman-Mejer (t.v.) fra Esbjerg og Christina Krzyrosiak Hansen fra Holbæk oplever frihed på skoleområdet som en succes. - Foto: Esbjerg Kommune og Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Politikerne i Esbjerg og Holbæk er efter næsten et år med frikommuneforsøg på folkeskolerne begejstrede. Meldingen fra politikere lyder samstemmende: Der er skabt større gejst og engagement hos lærere og ledere. Og nogle politikere mener, at alle kommuner bør få mulighed for skolefrihed.
Større engagement, mere arbejdsglæde og større lærelyst. Det er nogle af alle de plusord, som lyder fra kommunerne Esbjerg og Holbæk. Her har man nu i næsten et år været frisatte på skoleområdet, og lokalpolitikerne flyder over med lovord. Og ikke nok med det: Holdningen over en bred politisk kam er, at alle kommuner bør have frihed på skoleområdet.
Tolærer-ordninger, kortere skoledage, flere tema og gratis morgenmad på skolen. Det er nogle af de tiltag, som skoler i Holbæk og Esbjerg har gennemført som led i et tre-årigt frikommuneforsøg. (I regeringens sprogbrug bliver det kaldt ‘velfærdsaftaler). Og nu hvor første skoleår som frisat snart rinder ud, så er de fleste lokalpolitikere stærkt opmuntrede af de første erfaringer fra de ‘nye’ skoler.
I Esbjerg mener Ulla Koman-Mejer (S), der er medlem af Børn & Skoleudvalget, at skole-eksperimentet, indtil videre er en succes.
“Tilliden til kommunens ansatte er tilbage, og det er utroligt vigtigt,” siger Ulla Koman-Mejer til JydskeVestkysten og fortsætter:
“Der skal skabes de stærkeste lokale løsninger i samarbejde med skolebestyrelse, erhvervsliv, foreninger og andre kulturbærende institutioner. For at gøre det, skal vejen til ledelsen forkortes. Derfor skal vi tilbage til selvstændige skoler. Glæden skal også tilbage til ledelsen. Så jeg er slet ikke i tvivl om, at skolerne i hele landet skal fritstilles. Det gælder også børnehaver, vuggestuer og plejehjem.”
En anden esbjergenser Kurt Bjerrum (V) fra Børn & Skoleudvalget er også glad for forsøget. Han mener dog, at meget taler både for og imod, at man indfører frihed i skolevæsnet landet over.
“Jeg ser forsøget som en succes, fordi det har givet frihed hos personalet til at kunne føre egne ideer ud i livet. Det har hos langt de fleste givet et større engagement, som vi nok tabte en del af med folkeskole-reformen,” siger Kurt Bjerrum til JydskeVestkysten og fortsætter:
“Alligevel bør vi nok føre forsøget til ende og så evaluere efterfølgende. Men skolen er blevet forandret til det bedre, og jeg tror, at skolerne har en bedre mulighed for at udnytte de forskellige kvalifikationer, som medarbejderne har.”
I disse uger evalueres frihedsforsøget i Esbjerg af ansatte, forældre og lærere. Svaret ventes klar i løbet af sommeren. Se NB-Kommunes tema om frikommuner
Borgmester begejstret
I Holbæk har man også sluppet skolerne fri. Og her er borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) også stærkt begejstret. Hun oplever, at der er blevet udløst en masse energi på de frigivne skoler båder blandt ledere og personale.
”Jeg kommer ikke til at gå tilbage igen. Det kan jeg ikke. Jeg vil til enhver tid anbefale alle kommuner at sætte deres folkeskole fri,” siger Christina Krzyrosiak Hansen til Altinget.
Som tidligere beskrevet i NB-Kommune har skoleforsøget udløst glæde på en af de største skoler i kommunen – Bjergmarkskolen i udkanten af Holbæk. Skoleleder Per Gjerrild sagde tidligere på året:
“Frikommuneforsøget har frigjort en masse energi hos lærerne. De har budt ind med en masse ideer, og hele processen har været med til at give os større bevidsthed om, hvad der fagligt giver bedst mening i undervisningen.”
Regeringens forhandlinger på handicapområdet er nu udskudt til efter sommerferien. 'Ministeren har ikke fremlagt nogle bud på, hvordan hun vil løse de centrale problemer på området,' siger Enhedslisten.