KL: Skærme og sensorer skal frigive hænder i ældreplejen
Del artiklen:
Med en illustration fra Skovtårnet på Sjælland og syv symboler sætter KL retning i digitaliserings-politikken Gentænk Velfærden. - Foto: Unsplash/Silkeborg Kommune. 'Gentænk Velfærden'/KL.
På grund af mangel på arbejdskraft skal så meget som muligt automatiseres i kommunerne, mener KL i ny digitaliseringspolitik. ‘Det er vigtigt særligt på de menneskenære områder, at de medarbejdere, vi har, kan bruge deres tid og energi på at være der for borgerne,’ siger KL-udvalgsformand.
Bevægelsesfølsomme sensorer, der sender en alarm til hjemmeplejen, hvis en ældre borger falder i hjemmet og ikke selv kan komme op.
Videomøder, hvor hjemmeplejen kan tale med borgerne på en skærm, når det ikke er nødvendigt at være fysisk til stede hjemme hos den ældre.
Det er eksempler på teknologiske løsninger, som ifølge Kommunernes Landsforening (KL) kan frigive hænder i blandt andet ældreplejen. Eksemplerne bunder i KL’s nye digitaliseringspolitik – ‘Gentænk Velfærden‘.
Syv veje fremad i digitaliseringen Den nye digitaliserings politik anviser syv veje til, hvordan politikere i kommunerne kan imødegå arbejdskraftudfordringen og gentænke velfærden med digitalisering og teknologi:
Illustration: Gentænk Velfærden/KL
På grund af stigende mangel på arbejdskraft er der brug for at automatisere så mange opgaver som muligt, fortæller borgmester Peter Rahbæk Juel, der er formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.
– Det er vigtigt særligt på de menneskenære områder, at de medarbejdere, vi har, kan bruge deres tid og energi på at være der for borgerne, siger han.
KL har fokus på netop øget brug af teknologi i kommunerne i den nye Gentænk Velfærden.
Behovet for at frigive hænder i kommunerne stiger, blandt andet fordi antallet af ældre vokser kraftigt i de kommende år.
I 2030 ventes der at mangle 44.000 ansatte i den offentlige sektor. Størstedelen vil mangle i kommunerne.
Øget digitalisering er dog ikke uden problemer. Det erkender Peter Rahbæk Juel, som understreger, at digitaliseringen i kommunerne ikke må ske på bekostning af velfærden og til gene for borgerne.
– Vi skal være allermest opmærksomme på de borgere, der er fritaget for digitale løsninger. Der er nogle, der har svært ved at administrere digitale løsninger, siger Peter Rahbæk Juel.
Dem skal kommunerne tage et særligt hensyn til, understreger han.
– Men jeg er sikker på, at med den modenhed, som mange teknologier har i dag, vil vi kunne hjælpe mange flere med at få en god oplevelse, og vi vil også kunne sørge for, at de hænder, der er til rådighed, bliver brugt der, hvor der er brug for dem, siger Peter Rahbæk Juel.
DI: God strategi
Landets største erhvervsorganisation, DI, er helt enige med Kommunernes Landsforening i, at der skal skrues op for brugen af digitale løsninger i landets kommuner – og det skal ske i tæt samarbejde med det private erhvervsliv, mener Dansk Industri.
– Teknologi og digitalisering er et helt centralt redskab i forhold til at sikre, at danskerne også i fremtiden kan forvente velfærd og service, uden at det offentlige forbrug eksploderer, siger branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg, DI Digital, som er DI’s branchefællesskab for tech-virksomheder, og fortsætter:
– Vi er meget positivt stemte over for KL’s nye digitaliseringspolitik, som markerer et positivt skifte i måden, kommunerne anskuer digitaliseringens potentialer. Det er netop gennem digitalisering og brug af teknologi, at vi kan frigive tid til de varme hænder, men også gennem en mere effektiv drift kan sikre, at skatteborgernes penge bliver brugt fornuftigt.
Nyborg Kommune kunne have fyret en topchef for 'alvorlig tjenesteforseelse', fremgår det af aktindsigt. Vedkommende, der ikke orienterede Økonomiudvalget om hård kritik af egen person, har selv opsagt sit job. Borgmesteren vil ikke kommentere på forløbet.