1. juni er der folkeafstemning om det danske forsvarsforbehold. Valgplakaterne kom op lørdag 7. maj. - Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Danmark har i alt fire EU-forbehold. 1. juni er der afstemning om forsvarsforbeholdet.

På biblioteker og borgerservicekontorer har de travlt med at bistå vælgere, der vil krydse ja eller nej til at ophæve det danske forsvarsforbehold.

I de fire største kommuner, København, Aarhus, Odense og Aalborg, stiger brevstemmerne i forhold til antallet ved afstemningen om retsforbeholdet i 2015.

Knap tre uger før afstemningsdagen 1. juni har 3607 borgere i Københavns Kommune brevstemt. På samme tidspunkt i 2015 var antallet 736 – det svarer til en femdobling.

LÆS her mere om afstemningen:

* Onsdag 1. juni er der folkeafstemning om forsvarsforbeholdet.

* Vælgerne skal beslutte, om de vil stemme ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar.

Danmark har i alt fire EU-forbehold. Udover forsvarsforbeholdet drejer det sig om:

* Retsforbeholdet. Det var til afstemning i 2015. 72 procent af vælgerne stemte. Det blev et nej til at ophæve forbeholdet.

* Euroforbeholdet. Det var til afstemning i 2000. 87,6 procent af vælgerne stemte. Det blev et nej til at ophæve forbeholdet og indføre euroen i Danmark.

* Forbehold om unionsborgerskab. Det er reelt uden indhold, da den garanti i dag gælder for borgere i alle EU-lande.

Kilder: Ritzaus valgkompendium “Folkeafstemning om forsvarsforbeholdet”.

/ritzau/