Under corona har forholdsvis mange ansatte i kommunerne forladt deres job – og kommunerne har hyret forholdsvis flere ind. Personaleomsætningen ligger traditionelt højt i hovedstadsområdet, men der er også kommet skub i svingdøren uden for hovedstaden. Se tallene for din kommune her.
I løbet af coronatiden i 2020 og 2021 har en stigende del af ansatte i kommunerne valgt at forlade deres job. Samtidig har kommunerne hyret forholdsvis flere ind. I nogle kommuner kan det være værd at nærstudere personaleomsætningen, for der kan være forbindelse til et dårligt arbejdsmiljø.
Personaleomsætning har været stigende under coronakrisen – ikke mindst i kommunerne uden for hovedstaden. Coronakrisen adskiller sig dermed fra finanskrisen i nullerne, hvor personaleudskiftningen faldt markant.
Det viser en ny analyse fra VIVE – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.
Professor Kurt Houlberg fra VIVE har flere forklaringer på, hvorfor der er gået flere folk ind og ud af kommunernes lønningslister i 2020 og 2021.
“Stigende personaleomsætning i kommunerne i 2020 og 2021 kan være direkte relateret til corona, fordi nogle er blevet ramt af sygdom eller gået bort,” siger Kurt Houlberg og fortsætter:
“Derudover kan corona have fået flere til at vælge at gå på pension eller skifte arbejde på grund af de ændrede arbejdsformer under pandemien.”
“Demografisk sker der også det i de her år, at der kommer flere børn og ældre. Det forhold alene øger behovet for at ansætte blandt andre flere pædagoger og sosu’er.”
(Artiklen fortsætter efter grafikken)
Fra 2014 til 2019 har personaleomsætningen ligget på et relativt stabilt niveau, men under coronakrisen steg personaleomsætningen altså igen. Det skete særligt i form af en tilgang af nye kommunale medarbejdere.
(Artiklen fortsætter efter grafikken)
Kigger man på tallene for personaleomsætningen i de enkelte kommuner er der ret stor variation. Og i den forbindelse skal man være opmærksom på, at bare ét procentpoints forskel i personaleomsætning kommuner imellem kan dække over en forskel på flere hundrede mennesker.
Kurt Houlberg understeger, at det kræver en nærmere analyse i hver kommune at finde forklaringer på hastigheden af svingdøren.
“I nogle kommuner har man en alderssammensætning blandt personalet, som gør, at man i de her år har forholdsvis mange ældre ansatte, der forlader kommunen. Eller man kan have stor tilvækst i antallet af ældre og børn, som gør, at man skal ansætte flere. Så der kan være helt naturlige forklaringer på stor personaleomsætning.”
Adspurgt om personalechefer og kommunaldirektører skal være bekymrede, hvis de har stor udskiftning i kommunen, svarer Kurt Houlberg:
“Som personaleleder i det kommunale har man mere nuancerede tal, end vi har med i vores opgørelse. Herunder oplysninger om hvilke aldersgrupper og stillingskategorier, der er høj personaleomsætning for.”
“Den lokale viden kan også give anledning til at vurdere, om der for eksempel kan være problemer med arbejdsmiljøet. Et tegn på det kan måske være, hvis der er forholdsvis mange yngre medarbejdere, der kun er ansat i kort tid, før de forlader kommunen igen.”
Langeland Kommune har spurgt de ansatte i ældreplejen, om de er interesserede i at gå op i tid. Resultatet af rundspørgen er nedslående i forhold til prognoserne om, at der kommer til at mangle hænder fremover. Mange sosu'er orker ikke flere arbejdstimer, forklarer tillidsrepræsentant.